Review: Tekken 7 (PlayStation 4)

Wie pakweg de laatste 20 jaar ergens in de buurt van een fighting game kwam, heeft wel ooit van Tekken gehoord. Deze arcade gigant kwam in 1995 uit op de originele PlayStation en sindsdien staat de naam borg voor kwaliteit en sterke fighting game actie doorheen nu al vier console generaties. Een oude rot in het vak dus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij met veel plezier het allernieuwste spel in deze reeks, namelijk Tekken 7, aan de tand gaan voelen!

Tekken 7 is, ironisch genoeg, al lang niet meer het zevende spel in de reeks, maar eerder het tiende. Doorheen deze tien games hebben we de inwendige drama van de Mishima familie gevolgd en hoe deze de wereld en alle vechtersbazen daarop al meermaals heeft bedreigd. In Tekken 7 keren we voor een laatste maal terug naar het verhaal van stamvader Heihachi Mishima, nu één van de meeste iconische fighting game personages aller tijden, om te zien hoe zijn verhaal eindigt. Het spel profileert zichzelf dan ook als een grote hulde richting de Tekken geschiedenis!

Bij het opstarten is het duidelijk dat het team achter Tekken 7 heeft zitten spieken bij concurrent Mortal Kombat gezien het verhaal deze keer heel belangrijk is. Eerder werd het verhaal vooral geïmpliceerd en uitgediept via tekst, maar deze keer krijgen we een volledig menu. Veel langdurige mysteries over de Tekken reeks worden eindelijk uitgeklaard zoals waarom Heihachi zijn zoon Kazuya van een berg smeet, waarom hij zijn kleinzoon Jin dood wil en waar de bekende Devil Gene vandaan komt. Interessant is de toevoeging van Street Fighter veteraan Akuma in het verhaal, met de implicatie dat Tekken en Street Fighter dichter bij elkaar liggen qua verhaal dan ooit tevoren. Het team achter de reeks belooft dat dit het einde wordt van het verhaal van Heihachi waardoor we dus een narratieve knaller van formaat verwachten. Ook andere personages krijgen hun moment in de spotlight, maar het is duidelijk dat Heihachi de show steelt!

Naast de verhaal modus kan je de standaard oplijsting van modi verwachten. Met klassiekers zoals Arcade, nieuwe modi zoals Treasure Battle en uiteraard multiplayer in lokale en online smaken! Uiteraard nemen we eerst een kijkje naar het roster aan speelbare personages en we zijn best wel onder indruk. Naast klassiekers zoals Heihachi, Paul, Xiaoyu en King, merken we ook terugkerende personages uit oudere games zoals fan favorieten Hwaorang, Eddie Gordo en Steve Fox. Opvallend is het aantal nieuwe personages. Meer dan een kwart van het roster is immers nieuw en dat brengt uiteraard interessante mogelijkheden en vechtstijlen, hoewel we Akuma uit Street Fighter toch moeilijk “nieuw” kunnen noemen.

De fighting gameplay is wat we al lang gewend zijn van de Tekken reeks. Weinig flashy effecten, vuurballen of lasers zoals in Street Fighter, maar vooral krachtige hand tegen hand vechtkunsten. De gevechten vinden meestal heel dicht opeen plaats waardoor een aarzeling of een misstap vaak onmiddellijk wordt bestraft door een lange combinatie aan oplawaaien. Hoewel de controles zelf zeer simpel zijn – elke knop op je controller correspondeert immers met een ledemaat van de vechtersbaas –, is het moeilijk om echt een meester te worden van dit systeem zonder uren oefening. De meeste personages hebben immers zeer lange die best veel oefening vergen. Het is dus een bijzonder technische fighting game. Voor degenen die echter vooral van het verhaal willen genieten is er een optie beschikbaar om sterke combinaties vast te maken aan bepaalde knoppen waardoor je met beduidend minder moeite je weg door het verhaal kunt slaan. Dit zal je echter niet kunnen in de andere modi noch in multiplayer!

Tegenwoordig zijn fighting games bekend om hun resem aan unlockables en Tekken 7 doet mee aan deze trend. Deze unlockables komen in twee smaken en zijn dus op twee manieren vrij te spelen. De gewone unlockables, we spreken hier dan vooral over nieuwe outfits, haarkleuren, maar ook filmpjes uit de volledige Tekken-reeks, zijn te kopen door gebruik te maken van Fight Money. Hoe krijg je Fight Money? Door het spel te spelen. Bijna elk ding dat je doet zal je een beetje Fight Money geven en zodra je genoeg hebt, kun je die spenderen aan unlockables naar keuze. De zeldzamere unlockables , zoals grappige accessoires die je je personages kunt doen dragen, zijn echter enkel te verkrijgen via de Treasure Battle modus. Daar moet je dus een klein beetje vaardigheid en kennis van het spel voor tonen. Met deze unlockables speel je niet enkel leuk bonus materiaal vrij, maar kan je je personages aanpassen naar believen om zo in multiplayer met een eigen uniek personage te strijden.

Multiplayer is een zeer belangrijk stuk van elk fighting game en dit moet in orde zijn. Bij Tekken 7 kunnen we eerlijk zeggen dat het grotendeels in orde is. De personages en de gameplay vertonen genoeg dieptegang waardoor echte competitieve multiplayer mogelijk is. Lokale multiplayer is daardoor enorm leuk om te spelen. Online multiplayer is echter nog niet volledig op punt en vertoont momenteel toch wel een aantal problemen qua connectiviteit. Dit is een beetje zonde, maar Bandai Namco is zich bewust van de problemen en probeert deze op te lossen. Hopelijk maken ze er gauw werk van!

Visueel kunnen we niet veel zeggen op Tekken 7. Het spel ziet er goed uit en doet zeker niet onder voor zijn westerse tegenpolen. Vooral de volledige CGI cutscenes zijn zeer mooi om te zien. Ook qua soundtrack zijn de liedjes sfeervol en de stemmen zeer goed ingesproken. Alles is van hoge kwaliteit, zoals we natuurlijk verwachten van een oude rot in het vak!

Tekken 7 is een spel dat we echt kunnen aanraden. De gameplay heeft al meer dan 20 jaar aan ervaring waardoor het dieptegang, stijl en nuance vertoont. Een fighting game enthousiast kan niets beter wensen. Oudere Tekken fans kunnen eindelijk het einde van het verhaal en de start van een nieuw hoofdstuk in de reeks spelen waardoor dit ook voor hen een aanrader van formaat is. Tekken is en blijft een krachtige naam die al lang geleden zijn sporen verdiend en Tekken 7 is een waardige opvolger in deze reeks. Wie zoekt naar het betere fighting game werk, kan hier zijn slag zeker slaan!