Review: The Centennial Case (PC)

Square Enix heeft met The Centennial Case  een uniek spel gemaakt dat qua concept en presentatie toch wel kan tellen. Een detective roman in de vorm van een videogame zien we immers niet elke dag passeren, maar is het ook de moeite waard?

The Centennial Case start met succesvolle mysterieschrijver Haruka Kagami die wordt uitgenodigd door vriend, Eiji Shijima, om getuige te zijn van een traditionele ceremonie in het huis van zijn familie – en ook om sterfgevallen te onderzoeken die daarbij betrokken waren. Een “Fruit of Youth” lijkt ironisch betrokken te zijn bij de doden. Het verhaal speelt zich af in het heden, maar Haruka ontdekt oude, waargebeurde verhalen over verwante moorden die we dan ook kunnen doorspelen. Hierdoor zullen we uiteindelijk de hedendaagse moord oplossen. We gaan, uiteraard, niet verder in detail gezien we geen moordmysterie gaan spoilen.

Gameplay in The Centennial Case volgt een heel specifiek patroon. Terwijl live-action scènes zich ontvouwen, zal de game regelmatig “aanwijzingen” voor je opnemen, die je later zult gebruiken om “hypothesen” te vormen over verschillende gebeurtenissen. De game nodigt je uit om zoveel mogelijk hypothesen te maken en vervolgens je eigen logica en intuïtie te gebruiken om te beslissen welke correct moeten zijn. Door genoeg correcte hypotheses te vormen kom je dichter bij de waarheid. Naast aanwijzingen en hypothesen, biedt The Centennial Case spelers op elk moment meerdere menu’s met verschillende informatie, inclusief relaties tussen personages, gedetailleerde kaarten van locaties en een grote hoeveelheid historische context.

Uiteindelijk is het aan de speler om een ​​enorme hoeveelheid informatie te synthetiseren om ze te ontdekken wie de moordenaar is in de huidige moord. Dit klinkt enigszins imposant, maar wees gerust dat de mysteries geschreven zijn op een degelijke manier en je zal gauw doorhebben hoe de hersenkraker in de steel zit. Bij fouten wordt je, op haast Phoenix Wrightiaanse manier, getrakteerd op de hilarische reacties van de andere personages.

Qua graphics en productiewaarden is het duidelijk dat Square Enix toch wel redelijk budget in dit spel heeft gepompt.  De cast van dit spel zit vol met grote Japanse acteurs die allen tientallen reeksen en films op hun kerfstok hebben. Er is ook een Engelse dub, maar met dergelijk talent on display is het zonde om deze te gebruiken. De muziek is sfeervol en het geheel voelt aan als een kwalitatieve tv-reeks, maar dan speelbaar.

The Centennial Case is niet perfect, maar het presenteert zijn live-action-mysterie zo doordacht en met zulke geweldige productiewaarden dat het van begin tot eind aangrijpend aanvoelt. Het is iets anders en toch uniek, wat het dan ook speciaal doet aanvoelen. Het is voor ons zeker een playthrough waard.