Review: The World Ends With You: Final Remix (Switch)

Elf jaar geleden verscheen er op de Nintendo DS een RPG die insloeg als een bom met unieke gameplay, geweldig design en vooruitstrevende thematieken genaamd The World Ends With You. Sinds 2007 hebben fans dan ook gevraagd om meer van dit en hoewel de personages uit het spel al een aantal keer verschenen zijn in andere games, moesten deze fans op hun honger blijven zitten. Vandaag is deze honger eindelijk een beetje gestild. Met veel plezier dus mogen we The World Ends With You: Final Remix op Nintendo Switch aan de tand voelen!

The World Ends With You, of TWEWY voor de fans, is het kind van JRPG legende Tetsuya Nomura, bekend van onder andere Kingdom Hearts, Chrono Trigger en Final Fantasy, waarin hij wou experimenteren met hedendaagse thematieken en interessante gameplay methodes. Zo stond het vooral bekend om zijn gebruik van de touchscreen en de twee schermen van de Nintendo DS waardoor het zeer moeilijk was om nadien het spel over te brengen naar andere consoles. Dankzij het unieke design van de Nintendo Switch kan het spel eindelijk op consoles gespeeld worden zoals het hoort en dit uiteraard zowel draagbaar als op TV. Het spel is grotendeels een port van de onlangs uitgebrachte versie op tablet, maar met unieke nieuwigheden waardoor deze versie zeer makkelijk de definitieve versie van TWEWY genoemd kan worden.

TWEWY vindt plaats in hedendaagse Tokyo en dan specifiek de Shibuya buurt. Deze staat bekend om modewinkels, zijn straatmuzikanten, zijn jeugdcultuur en nu blijkbaar ook zijn dodelijke games. Jawel, Neku Sakuraba, een ietwat asociale Japanse knaap, ontwaakt opeens in Shibuya met een pin in zijn hand en geen idee hoe hij hier is geraakt. Meer nog, iedereen op straat negeert hem en hij kan om één of andere reden hun gedachten lezen. Heel raar. Wanneer hij via SMS een opdracht krijgt, er een timer op zijn hand verschijnt en vreemde monsters uit de lucht opdoemen om iedereen in Shibuya op te eten, blijkt dat hij nu meedoet aan iets genaamd “The Reaper’s Game”. Het opzet is simpel. Zoek een partner, versla de wezens genaamd de Noise en voer de opdrachten binnen het tijdslimiet uit. Zo niet, zal je verdwijnen. Samen met Shiki, een meisje dat duidelijk meer weet over dit spel dan ze toont, zal Neku zich een weg door dit verhaal banen vol met hedendaagse problematieken en andere spelers ontmoeten om zo het mysterie van Shibuya op te lossen.

Qua gameplay mag je vrij rondlopen door te straten van Shibuya, winkeltjes bezoeken en met mensen praten om zo je doelen te bereiken. Je kan zelfs door gebruik van je speciale pins de gedachten van omstaanders lezen en dit is vaak niet enkel leuk, maar zal je doorslaggevende info geven voor je huidige opdracht. In de winkels kan je allerlei pins en voorwerpen kopen om Neku te versterken en later in het spel zijn er ook mini-games die je kan spelen. Je moet enkel opletten op de Noise die je op de voet zullen volgen om je uit het spel te verwijderen!

Zodra je een Noise tegenkomt, begint het gevecht. Neku en zijn partner zullen dan op een slagveld verschijnen met de vijanden en je door middel van het touchscreen of door middel van de Joycons te richten naar het scherm Neku opdracht geven om zich te verplaatsen of te ontwijken. Aanvallen en speciale vaardigheden doe je dan weer door je pins te gebruiken. Deze activeren een magische aanval gekoppeld aan een specifieke handeling die jij uitvoert met het touchscreen of met de Joycon. Zo gaan sommige pins enkel activeren als je op een bepaalde vijand tapt of als je over hen wrijft of als je een streep doorheen het veld trekt.

Algemeen kan je stellen dat hoe sterker de pin is, hoe moeilijker de handeling is. Als je de pin dan weer te vaak gebruikt, dan zal je pin even buitenspel zijn tot ze weer energie heeft. De kunst is dan om een variatie aan sterke pins op te bouwen in de deck zodat je altijd klaar bent voor een veelheid aan situaties. Pins kan je niet enkel kopen, maar ook evolueren door gebruik. Deze krijgen twee soorten vaardigheidspunten. BP via gevechten en SP terwijl je Switch in sleepstand is. Vaak ga je een combinatie van beiden nodig hebben om je pins tot meesterschapsniveau te krijgen en om hen te evolueren tot nieuwe pins.

Jawel, het is dus zeer mogelijk om sterker te worden terwijl je niet speelt! Ook je partner is eigenlijk een pin. Door specifieke handelingen uit te voeren, kan je je partner aanvallen laten uitvoeren. Door afwisselend aan te vallen met Neku’s pins en die van je partner, gaat je synchronisatie met je partner naar omhoog en als deze 100% bereikt, kan je een heuse superaanval uitvoeren op de vijand. Dit systeem was op de Nintendo DS iets interessanter omdat Neku op het onderste scherm verscheen terwijl zijn partner op het bovenste scherm verscheen. Hierdoor moest je de partners eigenlijk simultaan besturen waardoor gevechten best wel hectisch werden. Dit is op de Switch niet meer het geval, waardoor de totale vechtervaring iets gestroomlijnder is.

Maar welke nieuwigheden zijn er aan deze Switch versie? Naast het feit dat we EINDELIJK TWEWY op een TV kunnen spelen, heeft het spel een volledige herwerking gekregen qua beeld en geluid. Alles is nu in HD, wat dit oud spel er veel blitser doet uitzien dan ooit op de DS. De soundtrack is ook herwerkt geweest door de originele componist, maar uiteraard is er nog steeds de optie om de oude soundtrack te gebruiken. Verder kan je je tweede Joycon geven aan een medespeler zodat ze letterlijk je partner kunnen zijn in het spel. Als laatste nieuwigheid is er een volledig nieuw hoofdstuk toegevoegd aan deze Final Remix met nieuwe Noise, een nieuw verhaal en nieuwe personages. Ook oude rotten die terugkeren zullen dus iets nieuws ontdekken!

Is The World Ends With You: Final Remix een tweede beurt waardig op de Nintendo Switch? Zeker en vast. Het geheel is herwerkt en beter gepresenteerd met zowel nieuwe content als de sterke originele content. Het spel was indertijd al een hoogvlieger en de voorbije tijd hebben daar niets aan gedaan. Zeker en vast een sterke JRPG op de Nintendo Switch!