Video Games Live 2014

Op donderdag 30 oktober daalt Video Games Live, voor de eerste keer neer in België. Voor het eerst zal de Stadsschouwburg van Antwerpen omgetoverd worden tot een paradijs voor muziekliefhebbers en gamers!

Video Games Live is algemeen aanvaard als het eerste live concert dat zich focust op Video Game muziek op westerse bodem. De premiére vond plaats op 6 Juli 2005 in Los Angeles, waar maar liefst 11,000 toeschouwers getuigen van waren. Met ondertussen meer dan 150 shows die plaats vinden over heel de wereld, is Video Games Live uitgegroeid tot een echt muzikaal fenomeen.

Video Games Live werd bedacht door video game componisten Tommy Tallarico (Bekend van oa: Prince of Persia, Earthworm Jim, Advent Rising)  en Jack Wall (Bekend van oa: Myst, Mass Effect, Jade Empire). Tommy en Jack leerden elkaar kennen in de industrie en hielpen elkaar bij het schrijven van muziek. Bij het contact met fans kwam duidelijk de vraag naar een live uitvoering van video game muziek naar boven. Met dit idee zijn de oprichters van slag gegaan. Gedurende drie jaar werkten ze aan een concert reeks met als doel de kracht en emotie van een symfonie orkest te combineren met de energie van een rockconcert en de technologie, interactiviteit en plezier van video games. Wat duidelijk in de smaak viel bij het publiek.

Video Games Live is grensverleggende muziek voor een zeer breed doelpubliek. Grensverleggend omdat het zich niet limiteert aan een bepaald genre van muziek. De prachtigste klassieke stukken worden afgewisseld door, tot zelfs gecombineerd met, de beste rockmuziek. Hiernaast spreekt het enorm veel mensen aan omdat het de overkoepelende video game factor heeft. Om van Video Games Live te genieten hoéf je niet eens de muziek te kennen of een gamer te zijn. Door de grote verscheidenheid aan muziek en de verhalende factor bij deze concerten is het een meeslepende ervaring voor iedereen aanwezig.

Het repertoire van Video Games Live, doch het uitsluitend video game muziek is, is enorm variabel. Zowel de grote franchises als de verborgen pareltjes krijgen de nodige en verdiende aandacht van professionele muzikanten. Zo zijn de klassiekers als Kingdom Hearts, Mass Effect en Skyrim zeker geen vreemden. Hiernaast krijgen ook enkele minder bekende meesterwerken zoals Advent Rising en Headhunter de nodige aandacht van de symfonie. Video Games Live richt zich ook op gamers uit alle leeftijdscategorieën. Zo heeft het algemeen aanvaarde eerste spel ooit, Pong, een volledig eigen segment gehad waar het gespeeld werd met mensen uit het publiek op ritme van het orkest. Er zijn zeker ook segmenten met meer recentere games. Zo werd er al bevoordeeld live, Guitar Hero gespeeld door iemand uit het publiek, terwijl het orkest en de rockband de muzikale score verzorgden.

Video Games live focust zich dus niet enkel rond de muziek van Video Games. Doch muziek centraal staat is de show voorzien van een lichtspektakel met passende beelden en her en der, de nodige stage acts. Verder is er ook meestal de mogelijkheid om wat te gamen voor en na het concert in de lounges. Ook met het begrip cosplay zijn ze niet onbekend. Zo is er ieder concert een Cosplay Contest waaraan iedere bezoek mag deel nemen en mooie prijzen kan winnen. Geïnteresseerden hiervoor lezen best eventjes de regels op hun website, waar je ook mooie foto’s van andere cosplayers op Video Games Live terug kan vinden.

Naast de concertreeks zijn er ook verschillende CD’s te vinden. Momenteel zijn er 3 CD’s op de markt. Video Games Live: Level 1, Video Games Live: Level 2 en de recente Video Games Live: Level 3. De eerste en tweede CD bevatten grotendeels dezelfde muziek. Dit komt omdat Level 1 een studio opname is en Level 2 een prachtige live opname is van de eerste concertreeks. Level 3 is de eerste crowdfunded Video Games Live CD en is nog maar enkele maanden gereleased. De Nieuwe CD (Level 4) is momenteel terug te vinden op kickstarter en heeft met nog een maand te gaan, al bijna het minimumbedrag bereikt.

Doch het de eerste keer is dat Video Games Live neerstrijkt in België, is het niet de eerste keer dat er op grote schaal video game muziek gespeeld wordt in België. In 2009 werd door aanvraag van een fan, de muziek van het spel “Advent Rising” opgedragen met een volledig symfonie en koor op Night Of The Proms. De herwerking die gespeeld werd, was echter wél een herwerking origineel geschreven voor Video Games Live en de muziek van Advent Rising is eveneens geschreven door Tommy Tallarico. Desondanks Video Games Live niet rechtstreeks optrad in België, lagen ze zeker wel mee aan de basis er van.

Naast Video Games Live is er nog een ander video game muziek concert in België dit jaar. Zo treed Nobuo Uematsu, bekend van de Final Fantasy reeks, op 5 November op in Brussel. Dit samen met de meeste muzikanten van zijn band “The Earthbound Papa’s”.

Het CosplayCloud team gaat alvast naar beide concerten! Momenteel zijn er nog altijd tickets te koop voor Video Games Live. Wil je dus nog komen kijken kan dit! Je gaat het je zeker niet beklagen!