Over CosplayCloud

CosplayCloud begon in mei 2012 als een simpel idee onder drie vrienden. België heeft een aantal conventies waar fans, geeks en cosplayers kunnen samenkomen, maar tussen deze conventies is er eigenlijk zeer weinig te doen. Vriendschappen verwateren, contacten worden vaag en uiteraard is er weinig qua groepsgevoel. Hier wilden ze verandering in brengen. Het idee groeide dan ook zeer natuurlijk. Op conventies werden vriendschappen gemaakt, online werden deze onderhouden en via periodische ontmoetingen in het echte leven werden deze nieuw leven in geblazen.

Een Facebookgroep werd dan ook zeer snel een feit met daaraan een aantal ontmoetingen gekoppeld (later genaamd “meets”) waarbij cosplayers, maar ook andere fans samen kwamen om allerlei activiteiten te doen. Dit begon met een bezoekje aan het strand van Oostende, maar evolueerde algauw tot verschillende evenementen zoals stadswandelingen doorheen de grote Vlaamse steden, gaan zwemmen in een subtropisch zwembad, een bezoekje aan de Zoo van Antwerpen en zelfs gaan schaatsen. Tot op de dag van vandaag worden deze meets georganiseerd met groot succes. Dankzij de achterliggende studies en ervaringen van de organisatoren, allen zelf studenten op dat moment, werden deze events goed georganiseerd met oog op de veiligheid, het welbevinden en uiteraard het amusement van de aanwezigen. Dit schiep dan ook een groeiende beweging. Fans vonden de groep, kwamen op de meet, maakten vrienden en vormden zo ook hechte community.

De organisatie wou echter meer doen voor de community dan dit. Conventies waren waar de echte banden verschenen en als community moesten we aanwezig zijn. We wilden echter daar niet gewoon staan als vulling. We wilden een meerwaarde zijn voor de cosplayers en de fans. Eind 2012 werd een concept ineengestoken voor een stand op conventies met nadruk op de ondersteuning van cosplayers, maar ook op het amuseren van de gewone bezoekers. Op Japan Expo had onze stand zijn debut met een chill zone, workshops, een photobooth en verschillende lezingen door de organisatie over allerlei onderwerpen gelinkt aan de hobby. Dit werd ook gekoppeld aan ons concept van een lopende fotoreportage van de conventie. Ons team ging op zoek naar cosplayers doorheen de conventie en nam proactief foto’s van zoveel mogelijk cosplayers, ongeacht hun niveau of vaardigheid. Het uitgangspunt was dat elke cosplayer een foto verdiende voor hun moeite en dit uitgangspunt is nog steeds een kerngedachte binnen de organisatie.

Het succes liet niet lang op zich wachten. Door onze moeite vertrokken veel cosplayers met een foto en een link naar de groep naar huis, waardoor de community exponentieel groeide. Ook de verschillende conventie organisatoren merkten ons op en de uitnodigingen bleven niet lang achter. Zodoende is CosplayCloud al meer dan zeven jaar een vast element op alle grote geek conventies van België waaronder FACTS, de Belgian Comic Cons, GameForce en Atsusacon.

Door de groei van de organisatie trokken we ook veel nieuwe medewerkers aan, elk met hun eigen unieke vaardigheid en achtergrond. Zodoende kon de kwaliteit van onze werking stijgen, maar dit bracht ook kosten met zich mee. Onkosten voor vrijwilligers, maar uiteraard ook aankoop van nieuw materiaal om de stand verder te verbeteren. Vanuit het idee dat CosplayCloud ten dienste staat van HEEL de cosplay community en niet enkel “onze leden” weigeren we dan ook te werken met een lidmaatschap noch willen wij geld vragen van de cosplayers voor onze diensten. Door proactief samenwerkingen te stichten met grote partners, kan CosplayCloud zichzelf in stand te houden op basis van zijn expertise en knowhow rond cosplay en community vorming. Zodoende hebben we partnerschappen kunnen schapen met grote bedrijf zoals Sony, Microsoft, Nintendo, Square Enix, Bandai Namco, Bethesda Softworks, Warner Brothers, Marvel en nog veel meer. Allemaal sterke namen uit de geek wereld waar we allen fan van zijn en die ons dankzij hun opdrachten rendabel houden. Het is voor ons als fans dan ook een ware eer om de kans te krijgen om met deze titanen van de industrie samen te werken.

Waar staat CosplayCloud momenteel na al die jaren groei? Wij zijn de top geek community van België qua leden en qua algemeen bereik met een waslijst aan partners, een geschiedenis aan projecten, een hecht team aan getalenteerde individuen en een stand waar cosplayers terecht kunnen voor professionele foto’s en cosplay reparatie volledig gratis. Daar zijn we als organisatie best trots op, maar waar we vooral trots op zijn, zijn de mensen binnen de community die we hebben zien verschijnen in hun tienerjaren, hun partner hebben zien ontmoeten en later zien trouwen en zelfs kinderen hebben. We zijn trots op het feit dat wij een stukje van hun verhaal mochten zijn en daarvoor doen we het elke keer opnieuw.