Sword Art Online: Alicization Lycoris (PlayStation 4)

Sword Art Online is één van de reeksen die niet meer weg te denken valt uit de anime wereld. Met een resem aan reeksen, manga, novella’s en games is het een waar fenomeen onder anime fans en om goede redenen. De laatste reeks sloeg dan ook in als een bom, dus een spel kon niet zomaar ontbreken. Vandaag voelen we Sword Art Online: Alicization Lycoris aan de tand om te zien of deze de naam waardig is.

De Sword Art Online games volgen eigenlijk een zeer herkenbaar en dat is uiteraard waarom deze zo bekend aanvoelen. Je kruipt in de schoenen van hoofdpersonage Kirito terwijl hij, net als in de reeks, de zoveelste MMORPG-VR hybride speelt en het geheim complot erachter ontrafelt. Uiteraard is dit een game, dus er is meer ruimte voor gameplay en uitdieping van de wereld in vergelijking met de anime. Naast Kirito keren allerlei gekende personages uit de reeks terug om ervoor te zorgen dat de ervaring net iets pikanter is voor de fans.

Als Kirito zal jij, samen met een AI partner, de Underworld ontdekken terwijl je missies vervult en dichter en dichter komt tot de waarheid van deze wereld. Elk hoofdstuk vindt plaats in een uitgestrekte omgeving met een hoofdmissie, maar ook verschillende zijmissies die je kan doen, bezienswaardigheden te ontdekken en voorwerpen te verzamelen. Dit zal ook nodig zijn om je kracht hoog te houden gezien Kirito verschillende crafting skills heeft die hem toelaten om zichzelf te versterken.

Het hoogtepunt van het spel is dan de combat. Het spel vertoont een zekere complexiteit met nadruk op gebruiken van verschillende systemen die je vijanderen verzwakken opdat je hen kunt neerhalen met heuse combinatieaanvallen in tandem met je partner. Het spel spendeert dan ook zeer veel tijd in het uitleggen van deze systemen. Tegen het einde voelden we ons klaar voor het gevechten, maar we vroegen ons af of dit niet nodeloos technisch was voor een spel waar twee personages op monster slaan. Baasgevechten hebben zelfs hun eigen systeem waarbij Kirito hen 1 op 1 probeert te verslaan met eigen systemen. Dieptegang genoeg dus.

Deze dieptegang is ook te vinden in de progressie van je personage. Via een heuse skill tree kan je allerlei vaardigheden, zowel actief als passief, vrijspelen om je eigen speelstijl te ontwikkelen. Dit is dan ook broodnodig gelet op de nieuwe online multiplayer modus. Op een gegeven moment zal je je personage mogen aanpassen (ook al blijf je Kirito in de cutscenes) qua uiterlijk en vanaf dan kan je het spel met vrienden spelen. Dankzij alle opties qua progressie en de dieptegang van de combat is dit nog een zeer leuke ervaring voor een beetje co-op met maten.

Qua presentatie zit het spel ook strak. De nadruk ligt duidelijk op de anime esthetiek en de PlayStation 4 toont meermaals dat het dit aankan. De effecten zijn strak en de animaties scherp. Qua geluid hebben we een degelijke soundtrack met zowel nummers uit de reeks als nieuwe nummers. Het betere Japanse stemwerk is dan ook aanwezig voor de finishing touch.

Sword Art Online: Alicization Lycoris is een moeilijk spel om zomaar aan te raden, enerzijds omdat het al zo diep in de reeks is dat nieuwelingen er verloren in zouden lopen, meer anderzijds vooral omdat de complexiteit en de trage opbouw van het verhaal niet voor iedereen zal zijn. De echte fans zullen hier echter een kluif aan hebben!