Review: New Gundam Breaker (PlayStation 4)

Gundam is één van de langstlopende animes die al sinds de jaren 70 het mecha genre definieert. Zo goed als elke anime fan is al in contact gekomen met deze reeks en ook wij in België konden genieten van afleveringen van Gundam Wing up de televisie. Ook in de gaming wereld heeft Gundam een rijke traditie aan games. Of het nu gaat van actie games, strategische simulators, realistische simulaties of brutale hack’n’slashers, je kon wel iets vinden dat je smaken kon bekoren en tegelijkertijd ook uitermate Gundam was. Vandaag kregen we New Gundam Breaker in onze brievenbus en uiteraard konden we daar niet aan weerstaan!

De Gundam Breaker reeks is één van die uniekere reeksen dat eigenlijk enkel bekend staan onder de harde kern aan fans. Het begon jaren geleden op de PlayStation 3 en de wijlen PlayStation Vita waar het toch wel succes boekte om zijn unieke aanpak van de materie en de toffe gameplay. New Gundam Breaker is het vierde spel in de reeks en de eerste die een release krijgt in het Westen (hoewel Gundam Breaker 3 wel in het Engels uitkwam in Azië). Waarom is deze reeks zo uniek? Heel eenvoudig. De reeks handelt niet over de traditionele Gundam verhalen, maar over Gunpla. Gunpla, een samentrekking van Gundam en Plastic Model, is een zijhobby van menig fans waarbij kleine plastieken modellen van de iconische robots worden gebouwd. Een beetje vergelijkbaar met het bouwen van plastieken vliegtuigjes, maar op het einde krijg je een coole robot die ook nog eens kan bewegen. Ook België heeft zijn eigen clubs die zich daarmee bezig houden en de bredere hobby, genaamd Plamo, is tegenwoordig al lang niet meer enkel gelinkt aan Gundam of robots. Zo kun je er al menig Pokémon en Dragonball Z figuren ook treffen als zelfbouwpakketten. Zeker een toffe hobby voor de handige en creatieve lezers onder jullie.

Het verhaal achter New Gundam Breaker heeft dan ook een zeer hoog Yu-Gi-Oh gehalte. In de wereld van dit spel is iedereen, maar dan ook iedereen, bezeten van de kleine robotjes. Het bouwen van deze robotjes is niet enkel een hobby, maar zelfs een mogelijke carrière! Als één van de betere bouwers uit je dorpje ben je uitgekozen om te studeren aan GunBre Academy waar de beste bouwers van het land opgeleid worden. Ze bouwen deze niet enkel, maar dankzij de kracht van VR kunnen ze deze ook daadwerkelijk besturen en tegen elkaar strijden. Hopend op een leuke opleiding vertrek je naar de school en ontmoet je je nieuwe vrienden Yui, Iori en Marika. Alles is echter niet pluis op GunBre Academy. De gemene Student Council heeft de boel overgenomen en een heuse dictatuur opgericht! Jij en de drie dames verenigen zich als organisatie Side 0 om hen te verslaan in een bloedstollend plastieken avontuur!

Het verhaal van New Gundam Breaker wordt verteld in visual novel stijl met veel gevechten ertussen. Je zal dus de personages leren kennen en uiteraard bevechten afhankelijk van je eigen keuzes. Uiteraard is een romance mogelijk met alle drie de dames, jij plastieken casanova. Het gros van het spel zal zich echter richten op het verzamelen en bouwen van mobile suits opdat je die kan gebruiken in gevechten. Tijdens gevechten zal je, nadat je een vijand hebt verslagen, één van zijn parts kunnen oppikken en dit kan een hoofd, torso, armen, benen, achterstel, schild of wapen zijn. Al deze stukken bevatten statistieken en speciale aanvallen. Door deze op een inner frame te bevestigen, kun je ze gebruiken en het spel limiteert geen enkele combinatie. Je kan dus stukken van elke mobile suit gebruiken om een afgrijselijk gedrocht te maken waarmee je alles kort en klein kunt slaan. Gelukkig kan je de stukken altijd verven zodat het geheel er niet spuuglelijk uitziet.

Tijdens gevechten kan je je mobile suit gebruiken om zowel van ver of van dichtbij aan te vallen met je melee en long range wapen. Afhankelijk van je frame zal je mobile suit anders reageren. Zo zijn er frames specifiek bedoeld voor vechtersbazen van dichtbij en andere voor die van veraf. Terwijl je vijanden neerhaalt, zal je frame sterker worden en zal die willekeurig één van de EX-aanvallen verbonden aan de stukken van je mobile suit activeren. Dit gaat dan om iconische aanvallen gelinkt aan de suit wiens stukken je hebt gestolen. Stukken kiezen met aanvallen die dus goed werken met je speelstijl is cruciaal. Let wel dat vijanden je stukken van je frame kunnen slaan en omgekeerd tijdens gevechten, dus die mega-sterke aanval die je vaak gebruikt zal mogelijk niet altijd beschikbaar zijn. Terwijl je tegen het vijandig team vecht in een drie op drie match, zal het spel willekeurige missies genereren die je moet vervullen om zo punten te scoren. Hoe moeilijk de missie, hoe meer punten. Dit kan gaan van een specifieke vijanden verslaan tot schatkisten openen tot als eerste een bonus baas neerhalen tot een onderdeel van een vijand stelen en in je eigen kamp bewaren. Het eerste team dat 30 punten bereikt wint. De missies zelf maken het gevecht altijd hectisch omdat je zeer makkelijk de strijd kunt verliezen als je je te zwaar op je vijanden smijt en omgekeerd. Naast je missies vervullen, wil je ook uiteraard jagen op parts. Je kan er vijf bij jou houden, maar de echte jager zal regelmatige stops moeten maken naar zijn speelgoedkist om parts te droppen. Het geheel is dus zeer snel en chaotisch. Het feit dat vijf van de zes spelers in het gevecht ook nog eens AI zijn, zorgt ervoor dat je eigenlijk niet zo veel invloed hebt op wie er wint of verliest.

Qua graphics krijgt het spel van ons een zeer mooie score. De mobile suits zien er geweldig uit en het feit dat je ze niet enkel volledig kunt aanpassen qua kleuren en motiefjes, maar ook nog eens schade en shading kunt gooien op hen is naar onze mening zeer leuk. Ook de arena’s zijn de moeite om te bezichtigen. Naast iconische locaties uit Gundam zijn er ook ludieke locaties zoals klaslokalen en speelgoedwinkels om je kleine robotjes tegen elkaar te zien vechten. Het geheel is daarom zeer ludiek en bevat veel knipogen naar de fandom. De soundtrack, effecten en het stemwerk is ook van hoge kwaliteit. De graphics zorgen er echter wel voor dat het spel, althans op een gewone PlayStation 4, toch lange laadtijden heeft en hier en daar haperingen vertoont. Echt jammer.

New Gundam Breaker is een spel voor fans door fans. Daar kan je niet omheen. Elk stukje van het spel, van de personages tot de suits tot de subtiele verwijzingen naar de fandom tijdens gesprekken, druipt van de Japanse Gundam cultuur. Wie fan is, kan niet anders dan daarvan genieten. Wie echter niet super diep in deze reeks zit, zal er weinig aan hebben. Een goed spel voor fans, maar echt aanraden aan leken is lastig. Ben je echter een fan, dan moet je het gewoon in huis halen. Zeon eist het.