Preview: Mad Max (PlayStation 4)

Op vrijdag 7 juli om 6:00 vertrok de CosplayCloud organisatie richting Keulen met videogames en cosplay in hun hoofd. Ons doel was duidelijk. We moesten en we zouden de beste games testen in Duitsland en dankzij de gulle hand van onze sponsors kregen we een aantal sneak previews te spelen van games die nog moesten uitkomen. Eén van de games die ons direct in het oog schoot was de game gebaseerd op de nieuwe Mad Max film en als echte fans konden we het niet laten om het aan de tand te voelen!

Hoewel we hier zeggen dat het spel gebaseerd is op de nieuwe film, zal je in deze game geen Immortan Joe of Furiosa tegenkomen. Uiteraard speel je als de iconische Max, maar het spel steekt je in een origineel verhaal vol nieuwe plaatsen en slechteriken zodat je je eigen Mad Max avontuur kunt beleven. Toch is de traditionele feel die deze filmreeks heeft meer dan intact.

In het stuk dat wij speelden moesten we samen met Max en zijn trouwe hulpje een upgrade zoeken voor hun nieuwe auto: de “Magnum Opus”. De woestenij strekte zich rondom ons langs alle kanten, maar onze krachtige vierwieler is meer dan snel genoeg om door het zand te gieren. De rondrijdende hooligans proberen ons uiteraard te saboteren, maar een welgemikte harpoon in hun wiel gekoppeld met hagel shotgun kogels bracht hen vaak op betere ideeën. Bij het openen van de kaart zagen we dat we een grote speeltuin hadden om ons in te amuseren vol zijmissies, maar wij wilden eens proeven van het verhaal.

Aankomend bij een grote toren gebruikten we onze harpoon om de rondrijdende vijanden neer te halen om ze vervolgens te voet in elkaar te rammen. Met een paar welgemikte slagen vielen ze allemaal en elke tegenaanval kon rekenen op een counter door een snelle druk van de driehoek knop. Neergevallen vijanden kregen ook het betere eind van Max zijn dolk te voelen. De combat is snel en best wel visceraal met Max als vechter tegen vaak 8 of 10 hooligans met rare kapsels. We kregen een heel hoog Batman: Arkham Knight of Shadows of Mordor gevoel en we vermoeden dat dit spel heeft afgekeken bij beiden. Een zeer sterke keus gezien de combat in beide games vaak geprezen wordt!

Bij het doorlopen van de grote toren kwamen we een aantal puzzels tegen waar we op een verborgen knop moesten duwen of iets gooien naar een ontploffende kruik om de weg vrij te krijgen. Het hoogtepunt hiervan kwam toen we de ontploffende speren uit de film in handen kregen. Uiteraard hebben we deze eerst getest op een aantal aanstormende vijanden voor we ze smeten naar de juiste kruik. In tegenstelling tot veel games geneest Max ook niet automatisch van schade. Hij kan van zijn fles water drinken om een beetje te genezen, maar zodra deze op is, moet je een nieuwe bron water zoeken als je je leven wil herstellen. Het leven in de woestenij is hard!

De omgevingen die we doorliepen waren stoffig en duister, maar bevatten duidelijk de sfeer van deze reeks met een grote nadruk op gruwelijke spiesen en bloed. De versie die we speelden was de PlayStation 4 versie en alles zag er mooi en scherp uit. Het spel draaide ook aan degelijke snelheid, hoewel we tijdens het rijden soms merkten dat de framerate iets daalde als er veel vijandige wagens in beeld waren. We verwachten uiteraard dat dit tegen de release van het spel in orde komt. Ook het stemwerk voelde zeer authentiek aan.

Mad Max wist ons te verrassen, zoveel is zeker. Wij hadden een simpel film spel verwacht, vast een racing game. Wat we kregen was een origineel spel dat mogelijk het Mad Max spel is waar fans al decennia op wachten. Als je op zoek bent naar een degelijk actie spel of als je een oude of nieuwe fan bent van de Mad Max reeks, dan hoor je zeker eens een kijkje te nemen naar dit spel tegen zijn release. Wie weet zal het jullie ook aangenaam verrassen!

Mad Max is ontworpen door Avalanche Studios (de heren achter de Just Cause reeks) en uitgegeven de Warner Bros. Interactive Entertainment. Bij ons zal het spel te koop zijn op 4 september 2015.