Review: Dark Souls Remastered (PlayStation 4)

You died. Met deze woorden en met de constante bedreiging van de dood bracht het bekende Demon’s Souls en later Dark Souls een nieuw genre tot leven bij menig gamers. Een genre van overleving en moeilijkheid die ongekend was tot nu toe en een duidelijk hit werd bij fans. We zijn nu jaren later en zelfs op de PlayStation 4 blijft dit genre scoren met twee opvolgers, een spin-off en zelfs een aantal games die het concept proberen na te bootsen. Zeven jaar later werd besloten om het originele spel een likje verf te geven en opnieuw uit te brengen, maar is het na al die jaren nog steeds even goed?

Over de plot van Dark Souls kunnen we menig boeken vullen en toch zeer weinig zeggen. Het spel geeft ons immers weinig rechtstreekse info en we moeten vooral veel uit de context halen. Wat leken vooral moeten weten is dat deze duistere wereld aan het sterven is en dat jij, als een Cursed Undead, na elke keer sterven opnieuw kan herrijzen uit de dood. Jouw doel is om deze vloek te breken en tussen jou en je doel staan een groot aantal bikkelharde gevechten te wachten. Meer verklappen zou de ervaring een beetje bederven en, laten we eerlijk zijn, we zijn hier niet om een spel uit 2011 te spoilen. We zijn hier vooral om uit te maken of Dark Souls Remastered een degelijke aankoop is en wat de verschillen zijn met de orginele versie. Het origineel staat trouwens bekend om zijn kwaliteit.

De generale gameplay van Dark Souls Remastered is dan ook veelal een verbeterd met behulp van nieuwe gaming tech en uiteraard de ervaring die het team heeft opgebouwd door latere games. Over de graphics kunnen we heel kort zijn. Dark Souls draait 4K 60fps op PS4 Pro, Xbox One X en PC terwijl het op de Xbox One en PS4 een mooie 1080p 60fps draait. Op de Switch draait het 1080p 30fps docked en 720p in handheld modus. Hoe sterker dus uw platform, hoe vlotter het speelt. Op PlayStation 4 was het geheel zeer vloeiend en konden we nergens grote problemen merken qua frame rate. Gamers die het origineel spel doorkruist hebben, herinneren zich zeker en vast plaatsen waar, laten we eerlijk zijn, de frame rate onaanvaardbaar was. Zeker de versies die aan 60fps draaien tonen duidelijk wat een meerwaarde dit is in een omgeving waar alles je dood wilt en snelle toetsencombinatie het verschil kan maken tussen leven en dood. Je kan trouwens je toetsen aanpassen, ook een mooie nieuwigheid.

Qua nieuwigheden is, naast de grote boost in grafische fideliteit, niet veel toegevoegd. Wat we merken is dat de core gameplay intact blijft, tot het grote genoegen van menig fans, en dat er vooral kleine Quality of Life veranderingen zijn doorgevoerd zoals het efficiënter maken van het inventory systeem. Voor een spel dat trots is op zijn bikkelharde ervaring is het verfrissend om te zien dat de nadruk ligt op moeilijkheid en niet op frustratie. Toch moeten we de nieuwigheden niet minimaliseren, want ze maken het spel wel degelijk superieur aan het origineel. De kern van Dark Souls was kwalitatief hoogstaand en deze kleine veranderingen kunnen dat enkel maar verbeteren.

Uiteindelijk komt de vraag die we ons moeten stellen. Horen we zestig euro naar te leggen voor Dark Souls Remastered? Het antwoord is ongetwijfeld ja. Ten tijde van het origineel konden enkel mensen met monster PC’s die het origineel spel zwaar gemod hadden het spel ervaren aan deze kwaliteit en het is daadwerkelijk een ervaring die alle gamers, nieuw en ervaren, een kans horen te geven. Oude fans zullen genieten van de vloeiende gameplay, de kleine veranderingen en het feit dat ze nogmaals terugkeren naar het verhaal dan zeven jaar geleden hun harten stal. Voor nieuwe fans is dit een perfecte gelegenheid om te springen op deze reeks nu deze in zijn geheel speelbaar is next-gen consoles. Wie immers een PlayStation 4 bezit kan Dark Souls 1 tot en met 3 erop spelen alsook de spin-off Bloodborne. Enkel de prototypische Demon’s Souls ontbreekt en als we de geruchten uit Japan mogen geloven, zal deze ook niet lang weg meer weg blijven. Kortom, wie nu verslaafd geraakt aan deze reeks heeft nog honderden uren gaming tegemoet. Een aanrader dus om zo snel mogelijk te beginnen!