Review: Dragonball FighterZ (Nintendo Switch)

Geen enkele anime heeft de wereldwijde otaku scene zo hard beïnvloed als Dragonball Z. Zelfs hier bij ons in Vlaanderen was Dragonball Z dagelijkse kost voor de gemiddelde anime fanaat en de avonturen van Goku, Gohan en Vegeta zijn niet enkel aangeraden, maar zelfs onontbeerlijke materie voor elke serieuze fan van het medium. Niet verwonderlijk natuurlijk dat toen de eerste beelden van Dragonball FighterZ verschenen op E3 dit jaar, het internet in lichterlaaie stond. Op PlayStation 4 kreeg het spel van ons al veel lof en nu het spel uit is op de Nintendo Switch herbekijken we het even!

Het verhaal van Goku en kompanen gaan we hier uiteraard niet uit de doeken doen. Jullie kennen deze al en indien jullie deze nog niet kennen, foei! Sluit onmiddellijk deze browser en ga deze nu bekijken. Wij wachten wel. Welkom terug. De huidige generatie Dragonball games houdt zich eveneens al lang niet meer bezig met het constant herbekijken van het verhaal in gamevorm. We hebben deze al zo veel keer doorlopen dat dat pure tijdverspilling zou zijn. Neen, FighterZ heeft zijn eigen origineel verhaal voor jullie in petto! Als kersversie goedaardige ziel verschijn jij om één of andere reden in het lichaam van Goku net tijdens een crisis die dreigt de wereld te vernietigen. Niet enkel lopen superschurken Frieza, Cell en Buu weer rond, maar ook clones van de hoofdpersonages maken de wereld ronduit onveilig. Daarnaast zijn er rare energiegolven in de lucht die de vechters langs zowel goede en slechte kant verhinderen om hun volledige krachten te gebruiken. Een zeer benarde positie voor Goku en co! Door echter in het lichaam van deze verschillende vechtersbazen te springen, kan jij deze golven gedeeltelijk neutraliseren waardoor ze een fractie van hun krachten kunnen gebruiken. Jij zal moeten samenwerken met zowel de helden als schurken van Dragonball om uit te zoeken wat er gaande is en om het meesterplan van de gemene Android 21 tegen te houden!

Hoewel de plot aanvankelijk niet zo interessant lijkt, verkoopt het spel het verhaal dankzij zijn beeldige graphics en vooral authentieke interacties tussen personages. Doorheen het verhaal zal je teams kunnen vormen met allerlei personages langs beide kanten en strijden tegen eveneens allerlei personages. Vaak zullen de personages dan ook commentaar geven op zowel de situatie als op elkaar met betrekking tot hun onderlinge relaties. Zo krijg je situaties waar elke fan naar smacht zoals Gohan die poseert samen met de Ginyu Force, Frieza die moeten samenwerken met Vegeta en uiteraard… Yamcha die na al die jaren wraak kan nemen op Nappa. Stuk voor stuk zijn deze momenten degelijk geschreven en ingesproken door de originele stemacteurs waardoor wij het gevoel krijgen dat het team achter dit spel zelf echte fans zijn van de materie. Het resultaat is een waar genoegen om te beleven en op zichzelf al sowieso de moeite waard.

Maar maak jullie geen illusies. We zijn hier niet voor fanfiction, maar voor bikkelharde actie en die hebben we gekregen. Het team achter dit spel staat immers ook bekend voor verschillende fighting game kaskrakers van formaat zoals BlazBlue en Guilty Gear. We zagen hun kunde al bij Extreme Butoden, maar dit is echt een niveau apart. Wie niet goed is in technische fighting games kan maar beter even oefen op zijn quarter circles en zijn combo’s want het gaat hier zeer hard. Elke personage heeft niet enkel zijn eigen assortiment aan combinaties en speciale moves, maar vechtstijlen zijn duidelijk gedefinieerd waardoor ze altijd zullen functioneren binnen een trio aan vechters. Neem nu bijvoorbeeld het team van Android 18, Goku en Gohan. Android 18 functioneert als een zeer sterke vechtersbaas die zonder gebruik van meter haar mannetje kan staan. Met een beetje hulp van Goku, die vooral een zeer gebalanceerde vechtstijl heeft, zal ze het vijandige team al zacht maken en de energiemeter opbouwen. Uiteraard kan er altijd geswitcht worden tussen de personages om verschillende situaties het hoofd te bieden. Zodra genoeg meter is opgebouwd, kan je overschakelen tot Gohan die al deze opgebouwde meter kan gebruiken om zijn krachten aanzienlijk te verhogen en korte metten te maken met het vijandig team. Zo heb je eigenlijk tientallen team combinaties die je kan gebruiken om je vijanden te verslaan naargelang de personages die zelf cool vindt en wilt gebruiken. Naast het betere vechtwerk en het gebruik van speciale aanvallen heb je ook nog andere opties zoals de Sparking modus die je even toelaat om leven bij te krijgen en jezelf te versterken alsook de Dragon Rush en Dragon Charge waarmee je snelle combinaties kunt uitvoeren om je vijanden op zijn tenen te houden. Je hebt ook de mogelijkheid om andere leden van je team tactisch op te roepen met behulp van je meter om je speciale aanvallen te versterken of om zelf hun aanval te lanceren voor wat extra schade of hulp in benarde situaties. Kortom, de gameplay is ZEER diep en echt niet mals voor leken. Echter is het ook toegankelijk genoeg dat het een perfect spel is om op in te springen als kersverse fighting game enthousiast!

Alles rond dit spel kadert zich binnen het online platform waarin je met je eigen Dragonball personage kunt rondlopen. Naast gewoon sociaal rondhangen met andere spelers kan je hier de bovengenoemde verhaalmodus vinden. Voor wie wil vechten tegen de AI is er ook nog een bikkelharde arcade modus en je kan ook oefenen en uitdagingen aangaan. Lokale multiplayer is uiteraard ook een optie. De echte ervaring is echter te vinden bij de online multiplayer en deze komt in drie smaken. Voor wie gewoon wil vechten is er de online matchmaking waarbij je twee rondes kunt vechten tegen een vreemdeling zowel ranked als unranked. De leaderboard houdt scores bij zodat je maandelijks kunt zien hoe jij opweegt tegenover de rest van de wereld. Via de arena kan je met een groep vreemdelingen random tegen elkaar vechten. Dit is ook online, maar in kleinere groep. Als laatste zijn er Ring matches. Deze laten je toe om met je vrienden online samen te komen en te vechten zonder dat de matchmaking in de weg moet staan van jullie fun. Zie het als een manier om jullie eigen online vechtkamertje te maken met wachtwoord. Het spel laat je ook toe om je beste replays op te slaan en later te herbekijken om te zien wat je goed deed en wat beter kan. Hier is dus uitzonderlijk veel te doen en je word zeker en vast geholpen door het spel terwijl je naar de top vliegt!

Wat ons vooral opvalt, naast de uitzonderlijk goede gameplay, is de hoge kwaliteit van de grafische pracht en praal van het spel. Dit is vast het dichtste dat we ooit zijn gekomen tot videogames animaties die eruit zien alsof ze uit een anime zelf komen. De eerste trailer verblufte mensen en het geheel doet zeker en vast niet onder. Wat wij vooral top vinden is hoeveel moeite er is gestoken in het recreëren van legendarische scenes. Een voorbeeld hiervan is als je een gevecht start tussen jonge Gohan en Cell. Het spel zal dan de scene afspelen waarin Gohan Super Saiyan 2 wordt en je kan zelfs meevolgen in de manga en zien hoe authentiek het is. Dit soort authenticiteit zijn we niet gewoon, maar we stellen het zeker en vast op prijs. Koppel dit aan een strakke soundtrack en origineel stemwerk van zowel de Engels als de Japanse dub en het spel wordt een verrukking voor zowel oog en oor.

Ook op de Nintendo Switch ziet het spel er verbluffend uit en afgezien van zeer lichte framerate drops tijdens de meer cinematische aanvallen, konden we geen problemen detecteren. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat het spel nu “on the go” speelbaar is met local multiplayer. Meer nog, door gebruik van meerdere Joycons en Switches is het mogelijk om twee tegen twee of zelfs zes tegen zes matches te spelen. Dit was uiteraard niet mogelijk met de versie op PlayStation 4 en toont duidelijk dat er moeite is gestoken in deze nieuwe versie!

Dragonball FighterZ is niet enkel een goed Dragonball fighting game, het is HET Dragonball fighting game. Dit is een spel waar we jaren nadien nog over zullen spreken en het zal makkelijk zijn plaats winnen naast titanen van het genre zoals Street Fighter en Tekken. Een must-buy voor elke fighting game enthousiast en anime fan!