Review: Naruto Storm 4: Road to Boruto (PlayStation 4)

We zien niet vaak expansies bij anime games, zeker niet bij anime fighting games. Meestal kunnen we binnen een jaar of twee een volgend spel verwachten met wat nieuwigheden en personages of een speciale editie met allerlei DLC, maar een expansie zien we zelden. Toch kregen we hier onlangs een expansie voorgeschoteld voor het spel Naruto Ultimate Ninja Storm 4 voorgeschoteld genaamd Road to Boruto en die willen we zeker en vast eens bekijken.

Iedereen die al ooit naar anime heeft gekeken of naar een conventie is gegaan, is al in contact gekomen met Naruto. Het verhaal van de veel te energieke oranje ninja die van een kwajongen uitgroeit tot een grote held is één van de meest langlopende reeksen in het genre en heeft al duizenden mensen het concept anime leren kennen. Met het hoofdverhaal afgelopen en een vervolg over de nakomelingen van Naruto als volgende stap in het verhaal, is het niet verwonderlijk dat die nakomelingen hun eigen game krijgen. Zoals de naam wel doet denken, gaat deze expansie over Boruto, de zoon van Naruto, en diens avonturen. Boruto heeft een vrij moeilijke relatie met zijn succesvolle vader en zijn groei naar een volwassen ninja samen met zijn vrienden vormt hierbij de crux van het verhaal. Meer dan genoeg materiaal voor een fighting game!

Zoals je zou kunnen verwachten van een expansie dat aansluit op Ultimate Ninja Storm 4, bevat het totaalpakket van Road to Boruto belachelijk veel inhoud voor een fighting game. Personages en locaties vanuit het prille begin van de reeks ontmoeten die van het einde om zo de stoutste dromen van elke echte fan waar te maken. Van jonge Naruto uit het eerste stuk tot Boruto kun je bijna elk personage dat ooit iets van belang heeft gedaan besturen en voor fans is dit uiteraard om van te smullen. Veel nieuwe personages maken hun opwachting in deze expansie en sluiten naadloos aan bij de oude cast, hoewel we het raar vinden dat enkele vijanden uit de reeks niet speelbaar zijn. Toch zijn de belangrijke hoofdpersonages allemaal van de partij voor deze expansie!

Wie de anime en manga volgt, kan hier, net zoals in het oorspronkelijk spel, een beknopt overzicht van het verhaal van Boruto vinden. In het oorspronkelijk spel kon je tussen verhaalmissies rondhangen in ninja hoofdstad Konoha en zijmissies doen voor de bekende personages. Uiteraard is Konoha ook lichtjes veranderd om in te spelen op de nieuwe context van deze expansie en het zijn die lichte veranderingen die we als fans zeker kunnen smaken!

Maar we zijn hier uiteraard niet voor het beknopt verhaal, maar voor de gameplay. Fans van deze reeks mogen op twee oren slapen, want de gameplay is grotendeels ongewijzigd. De presentatie is blits en alles beweegt iets rapper maar het kernsysteem dat we kennen uit de vorige games is nog steeds zeer aanwezig. Niet enkel zorgt dit systeem voor snelle arenagevechten, maar het blijft zeer gebruiksvriendelijk voor jonge spelers. Zodra je het onder de knie hebt, kan je bijna elk personage degelijk besturen met enkel speciale aanvallen als uniek punt waar je rekening mee moet houden. Dit is uiteraard een heel sterk punt gezien de drempel voor nieuwe spelers zeer laag blijft. Wat we ook tof vonden was de nadruk op teamaanvallen. Tijdens gevechten, zeker in multiplayer, is het de bedoeling om teams te vormen bestaande uit drie personages die je vrij kunt wisselen tijdens het gevecht. Als je dan personages kiest die volgens het verhaal goed samenwerken, dan zal je ook gebruik kunnen maken van een aantal unieke en visueel zeer mooi speciale aanvallen.

Visueel is het spel zeer sterk. De kracht van de PlayStation 4 kwam Ultimate Ninja Storm 4 zeker ten goede en dat zijn we nog steeds in Road to Boruto. Alles is iets sneller en iets vloeiender dan vroeger, maar het komt vooral tot zijn recht bij de massieve speciale aanvallen die vaak eindigen met belachelijke explosies. Het loont zeker de moeite om deze allemaal eens uit te voeren gewoon voor het spektakel. Ook het geluid is de moeite waard. Het veelvoudig gebruik van effecten uit de reeks en herkenbare muziekfragmenten zorgt zeker en vast voor de juiste sfeer, maar de kers op de taart is toch wel het feit dat je kan kiezen tussen de Engelse en de Japanse stemmen met ondertiteling voor de echte puristen onder ons.

Ultimate Ninja Storm 4 was een zeer sterk spel dat alles deed wat het moet doen om zijn fans te bekoren en Road to Boruto is gewoon meer van dat. Het behoudt de sterke punten uit het origineel spel en vult het aan met nieuwe inhoud om tot een geheel te komen dat zeker de moeite is om te spelen.