Review: Tales of Berseria (PlayStation 4)

De laatste tijd worden we zwaar rond de oren geslagen met krachtige JRPG’s. Naast Final Fantasy XV en uiteraard Kingdom Hearts 2.8 kregen we deze maand ook nog eens de nieuwste telg van de Tales reeks genaamd Tales of Berseria. Deze langlopende RPG-reeks is al altijd een beetje een vergeten zoon geweest in het Westen ook al zijn er al 15 games in de reeks bij ons uitgekomen! Het moet dus zeker niet onderdoen voor krachtige reeksen zoals Final Fantasy. Zal Bersaria deze lange traditie eer aan doen of wordt het een domper?

Als er één ding is dat de Tales reeks enorm goed doet, dan is het de traditionele waarden van de JRPG hoog houden. Terwijl andere reeksen eerder experimenteren en soms goede, maar ook zeer slechte games maken, weet de Tales wat het wil zijn en wat het zijn fans wil bieden. Fans weten dan ook altijd wat ze kunnen verwachten van de reeks. Grote anime stereotypes en manga avonturen gebaseerd op middeleeuwse fantasie zijn dagelijkse kost bij deze games, maar na 16 games zijn deze zo goed uitgewerkt dat zelfs deze clichés nog steeds fris en leuk overkomen.

Het verhaal volgt de jonge dame Velvet Crowe die wraak zint en een reis onderneemt om haar vijanden neer te halen. Onderweg ontmoet ze uiteraard een groot gamma aan personages die haar helpen of proberen tegen te houden. Interessant is het feit dat Velvet het eerste vrouwelijke hoofdpersonage in de reeks is. Dit opent uiteraard nieuwe paden voor narratieve evoluties en dit is heel interessant voor zo een oude reeks.

Nog interessanter is de nadruk dat Berseria legt op Open World Gameplay. Waar vorige games (en JRPGs in het algemeen) zich vooral focussen op strakke omgevingen waar je niet in kan verloren lopen opdat het verhaal blijft voortgaan, laat Berseria daadwerkelijk je hand los. Je kan vrij rondlopen in de open omgevingen en hoewel je altijd wel een doel hebt, ben je enorm vrij om je eigen avontuur te maken en zelf op ontdekkingsreis te gaan. Ook qua systeem achter je personages ben je enorm vrij. Vaardigheden kunnen aangeleerd worden die werken binnen en buiten gevechten, harnassen kunnen gemixed worden of versterkt worden totdat ze de vorm aannemen die jij nodig hebt qua statistieken en er zijn meer dan genoeg geheime boosts en versterkers die je kan vinden, maar die verstopt zijn in de wereld. De vrijheid is vrij overweldigend op het eerste zicht, maar de dieptegang is zeer gewenst voor meer ervaring spelers.

Ook tijdens gevechten heb je een mix van oude en nieuwe elementen. Je bent nog steeds vrij om rond te lopen, op vijanden te slaan en je Artes te gebruiken, maar dit is nu veel strategischer bepaald. Net zoals de systemen buiten het gevecht is dit op het eerste zicht overweldigend, maar het spel opent pas doorheen het verhaal bepaalde mogelijkheden opdat je niet opeens verdrinkt in al deze opties en je de leercurve goed kunt doorstaan. Nieuwigheden is de nadruk op de Soul Gauge. Deze stelt de “fighting spirit” van je personages voor en hoewel je zonder ook kan aanvallen, zullen je aanvallen minder effectief zijn. Goed letten op het juiste gebruik van je Soul Gauge is dan ook vitaal. Bepaalde personages kunnen groten delen van deze meter opofferen voor super aanvallen, wat een groot “risk vs reward” tactiek kan zijn.

Qua presentatie, graphics, soundtrack en geluid zitten we een beetje met onze handen in ons haar. Op sommige vlakken scoort Berseria enorm hoog en op sommige vlakken bijna lachwekkend slecht. De designs van de personages zijn enorm sterk, zeker in hun super vormen zijn deze best imposant, en de soundtrack is van enorm hoge kwaliteit. Het feit dat het spel gemaakt is voor next-gen en PC is ook duidelijk zichtbaar . Wat ons vooral stoort is het Engels stemwerk die steken laat vallen, zeker vergeleken met de krachtige performances die we hoorden in Final Fantasy XV. Lang leve Japanse stemmen in dit geval.

Is Tales of Berseria de moeite waard? Zeker en vast. Het spel speelt vlot en het is weerom een hulde aan alles wat de JRPG groot heeft gemaakt. Zijn jullie een fan van dit genre of hebben jullie al altijd een interesse gehad erin? Dan zal Berseria zeker jullie aandacht waard zijn!