Review: Asterisk War: Phoenix Festa (PS Vita)

In lang vervlogen tijden was het dagelijkse kost dat het nieuwste van nieuwste qua anime games onze contreien nooit bereikten. Honderden games gebaseerd op populaire animes bleven in het land van de rijzende zon, enkel gespeeld door de inboorlingen en die gelukkige enkelingen die zich meester hadden gemaakt over de Japanse taal. Vandaag de dag is dat al lang niet meer zo. Dankzij bedrijven zoals Bandai Namco komen meer en meer games naar het Westen die we eerder nooit hier zouden gezien hebben. Vandaag bekijken we Asterisk War: Phoenix Festa, één van die illustere unieke games die het daglicht van het westen zien!

Phoenix Festa is gebaseerd op de populaire Asterisk War anime die zelf gebaseerd is op een reeks boeken door schrijver Yuu Miyazaki over een wereld in onze verre toekomst die grotendeels vernietigd werd door meteoren en langzaam werd heropgebouwd. Een aantal inwoners van dit nieuw technologisch paradijs hebben bovenmenselijke krachten en noemen zich de Genestella. Om hun krachten te leren gebruiken gaan deze Genestella naar speciale scholen en de stad Asterisk bevat niet minder dan zes van deze scholen voor begaafde jongelui. Om de zoveel tijd houden deze scholen grote gevechten tegen elkaar om hun studenten te trainen in de vorm van Festa’s. Twee weken voor de start van de Phoenix Festa verschijnt hoofdpersonage Ayato Amagiri in de stad om onderzoek te doen naar zijn vermiste zus Haruka. Algauw raakt hij betrokken in de strijd tussen deze scholen in de hoop zijn zus te vinden.

Asterisk War: Phoenix Festa is een unieke mix van dating sim en actie gameplay die we niet vaak zien in onze contreien. Het spel bevat twee verhaalmodi. Je kan ofwel het verhaal van de anime naspelen in de schoenen van Ayato of je kan je eigen personage maken die deel uitmaakt van het studentenleven in Asterisk. Eén van de belangrijkste elementen van het spel is beslissen hoe je personage zijn tijd zal spenderen in de wereld. Je personage kan namelijk trainen om zichzelf te versterken opdat hij niet ingemaakt wordt in de aankomende Phoenix Festa, hij kan werken om geld te verdienen, hij kan andere studenten uitdagen om zijn eigen ranking in de school verbeteren en hij kan op date gaan met één van de vier heldinnen uit de reeks. Al deze handelingen zijn cruciaal als je het einde van de Phoenix Festa heelhuids wil halen. Het gevechtsysteem neemt de achterliggende statistieken heel serieus en wie niet traint, zal gauw merken dat zijn zwaardslagen weinig schade aanrichten op de vijand. Wie echter niet werkt en zijn ranking verbetert, zal mogen fluiten naar de noodzakelijke Yen om zijn wapens te versterken en wie niet op date gaat met de verschillende dames die de school rijk is, zal tijdens de Phoenix Festa door gebrek aan partner gediskwalificeerd worden. Sterke tijdsplanning is dan ook cruciaal!

Door te trainen verbeteren je statistieken en zal je personage beter reageren tijdens gevechten. Meer schade, sneller bewegen, meer speciale aanvallen uitvoeren… de getallen wijzen het allemaal uit. Geld verdien je dan weer door betaalde missies te doen en die geef je uit aan nieuwe wapens. Naast het groot aantal evenementen die je dagen vastzetten zoals examens of trainingsgevechten, kan je personage ook dates en duels inplannen. Door bepaalde studenten uit te dagen voor een duel, kan je hun ranking overnemen en dus wekelijks betaald worden voor die rankering. Verwacht echter niet dat je onmiddellijk de eerste plaats kunt wegkapen. Net zoals in het echte leven begin je immers onderaan. Op dates kan je gebeurtenissen meemaken met de verschillende heldinnen van het spel. Afhankelijk van je reacties zal je intimiteit met hen verhogen. Hoge intimiteit laat hen toe om je partner te worden tijdens de Phoenix Festa en nog hogere intimiteit verhoogt hun prestaties tijdens de vele gevechten van het spel. Liefde maakt de dames dus veel sterker!

De gevechten tijdens het spel spelen zich af in een 3D arena waarbij vier personages tegelijk tegen elkaar kunnen vechten. Naast je levensbalk heb je ook een energiebalk die afneemt naarmate je meer slagen toedeelt en speciale aanvallen uitvoert. Als je even stil blijft staan, gaat deze balk weer naar omhoog en als je deze leeg is, kan je even niet meer rondlopen… verwacht je dan maar aan een reeks vernietigende tegenaanvallen van je tegenstander! Het vechtsysteem is heel basic met drie aanvallen (en enkele superaanvallen die enkel werken in bepaalde omstandigheden) waarbij je statistieken uit het dating sim gedeelte meer uitmaken dan je eigen vaardigheden. Verwacht dus niet dat dit het soort spel is waar je skills in Devil May Cry goed van pas zullen komen.

Naast de verhaalmodus bevat het spel ook nog eens een gallerij waarin je vrijgespeelde content kunt bekijken en een combat modus. Deze laatste richt zich volledig op het gevechtsysteem en laat je toe om al de personages uit de anime te gebruiken in heuse twee versus twee gevechten. Qua balans is er echter weinig sprake gezien bepaalde personages gewoonweg beter zijn dan anderen. Het tengere meisje Kirin bijvoorbeeld zal gehakt maken van iedereen door haar belachelijke snelheid. Leuk voor de fans, maar verwacht hier geen competitieve dieptegang.

Qua graphics is het geheel mooi voorgesteld voor een Vita spel en kunnen de kleurrijke personages ons zeker en vast bekoren. Ook het feit dat de originele anime soundtrack alsook het stemwerk uit de reeks present is, vinden wij meer dan ok.

Asterisk War: Phoenix Festa is een rare mix van dating en actie dat wij wel konden smaken, maar die veel gamers niet gaan appreciëren. Het is leuk om een paar uur te spelen terwijl je door het verhaal knalt als je eigen personage, maar uiteindelijk is er te weinig content voor de gemiddelde gamer. Echte fans van de reeks zullen het spel wel goed kunnen smaken.