Review: Chocobo’s Mystery Dungeon: Every Buddy (Switch)

Square Enix is de laatste zeer sterk in het porten van hun oudere games naar de Switch. Final Fantasy VII en IX, maar ook World of Final Fantasy heeft de overstap gemaakt samen met The World EndsWithYou. Grote verrassing hierbij was dan ook de aangekondigde port van Chocobo’sMystery Dungeon en deze gaan we vandaag aan de tand voelen.

Chocobo’sMystery Dungeon: Every Buddy is een updated port van de originele game die in 2007 uitkwam op de Nintendo Wii. Gezien de gelijkenissen tussen de Wiimote en de Joycon was dit natuurlijk een vrij makkelijke sprong te maken… maar was het de juiste? In Mystery Dungeon volgen we de avonturen van een kleine, jonge Chocobodie verzeild geraakt in de problemen van de stad Lostime. Wat is een Chocobo? Een grote gele vogel die je kan gebruiken als een paard. De stad Lostime bevat een mysterieuze bel die, elke keer als deze klinkt, de geheugens wist van de inwoners. De enige die er niet van heeft, is de Chocobo zelf. Aan hem dus om de bevolking te redden!

Om deze problemen op te lossen mag Chocobo de titulaire MysteryDungeons gaan verkennen. Elke dungeons heeft zijn eigen regels en gimmicks, maar elke verdieping wordt ook volledig willekeurig gegenereerd. Je weet dus nooit wat je te wachten staat. Sommige verdiepingen zullen poepsimpel zijn, terwijl anderen je doen verschijnen in een kamer vol monsters die je eerst moet verslaan. Wees gerust, er zijn monsters genoeg in dit spel. Deze moet je verslaan door de Chocobo tegen hen te laten vechten in een beurtelings gevecht systeem, zeer vergelijkbaar met de oudere Final Fantasy games. De Chocobo kan ook zijn Job selecteren net voor de Dungeon. Dit zijn uiteraard de traditionele rollen uit Final Fantasy zoals Fighter, Black Mage en White Mage. Hoe je de krachten van de Jobs gebruikt tijdens de Mystery Dungeon is cruciaal voor je overwinning!

Tactisch spelen is zeker belangrijk omdat het spel roguelike elementen bevat. Dat wil zeggen: als je dood gaat, verlies je al je items en geld. Je behoudt dus enkel je level en ervaring. Enkel voor taaie rakkers dus! Wie niet weet hoe hij zijn personage juist speelt en hoe hij zijn SP efficiënt gebruikt om de juiste aanvallen op het juiste momenten te doen is eraan voor zijn geld. Dit betekent ook dat je vaak de Dungeon, of tenminste de laatste paar verdiepingen ervan, moet herspelen als je verliest. Toch heb je een aantal opties om je te helpen in deze Switch versie. Je hebt immers de mogelijkheid om het spel wanneer dan ook te pauzeren, niet onbelangrijk voor een handheld. Daarnaast kan je in deze versie van het spel een tweede personage, zij het een andere Chocobo of een verslagen vijand, meenemen op je avontuur. Deze zijn de Buddy uit de Every Buddy van de titel.  Niet enkel kunnen deze echt het verschil maken in een moeilijke dungeon, maar als je de tweede Joycon aan een vriend geeft, kan je zelfs een beetje co-op spelen. Leuk!

Naast de Dungeon zal je vooral veel tijd vertoeven in de stad Lostime. Niet enkel zal je daar alle missies krijgen tijdens het spel, maar het bevat veel belangrijke plaatsen zoals een item en wapen winkel zoals je je Chocobo verder kunt versterken, een shop die vloeken kan verwijderen van gevonden voorwerpen en de belangrijke bank. Jawel, deze instelling laat je toe om geld en voorwerpen te bewaren zelfs als je dood gaat. Je kan ook in Lostime tuinieren en vissen, dus kortom… je gaat hier veel tijd spenderen.

De visuals van de originele game hebben een duidelijke en noemenswaardige upgrade gekregen, wat ook nodig was gezien het spel is van op de Wii. Veel interessanter is de bijzonder stevige soundtrack met remixes van je favoriete Final Fantasy games die ons echt in de mood bracht om verder te spelen.

Chocobo’sMystery Dungeon: Every Buddy is geen diepe Final Fantasy ervaring, maar eerder een kort leuk spel voor jong en oud. Toch is de moeilijkheid er zeker te vinden en hebben we ons kostelijk ermee geamuseerd. Een aanrader!