Review: Digimon World: Next Order (PlayStation 4)

Hoewel Pokémon de absolute topper was in onze kindertijd, kent iedereen zeker en vast nog de Digimon reeks. Niet enkel speelde deze bij ons op TV, maar de merchandising ervoor was ook best populair. Uiteraard sloeg Bandai’s monster reeks niet zo zwaar aan bij ons als die van Nintendo, maar toch heeft Digimon nog steeds een vrij intense fanbase in onze contreien. Reden genoeg om het allernieuwste spel Digimon: Next Order aan de tand te voelen!

Digimon World: Next Order is een rechtstreeks vervolg op de Digimon World games die toch wel een status als cultklassiekers genieten onder de harde kern van monster raising simulators. Deze games stonden bekend om hun heel intense mechanics die de games best moeilijk maakten, maar heel interessant zodra je ze onder de knie had omdat je op allerlei factoren moest letten om je Digimon te helpen groeien. Of deze Next Order even hardcore is, valt nog te bezien.

Zeven jaar na de vorige games beslist het hoofdpersonage, dat in het huidig jaar nu ook vrouwelijk kan zijn, om zijn vrienden te bezoeken in de Digitale Wereld. Fans van de reeks weten dat de Digitale Wereld een aparte dimensie is binnen onze wereld die enkel bereikbaar is via computers en speciale toestellen. Zodra hij zijn Digivice gebruikt, ontdekt hij dat zijn twee Digimon partners van de voorgaande games alsook mentor personage Jijimon in een bitter gevecht verwikkeld zijn met de Digimon Machinedramon en dat dit gevecht dreigt de Digitale Wereld te vernietigen. Met de steun van het hoofdpersonage lukt het je partners om Machinedramon te verslaan ten koste van hun eigen leven.

Toch is alles niet zoals het hoort te zijn. Bij zijn verlies splitste te gemene Machinedramon op in veel kleinere versies van zichzelf die terreur veroorzaken en andere Digimon voor hun kar spannen om hetzelfde te doen. Floatia, de hoofdstad van de Digitale Wereld, wordt met de grond gelijk gemaakt en chaos heerst in de Digitale Wereld. Toch betekent dit niet dat er geen hoop is. Je twee partners hebben elk een ei achtergelaten bij hun dood waardoor ze opnieuw kunnen terugkeren als een nieuwe Digimon. Het is jouw taak om je partners opnieuw op te voeden opdat ze sterk genoeg worden om de Digitale Wereld te redden en hoe je dat doet, ligt volledig in jouw handen.

Op een basis niveau is Next Order een heel diepe JRPG waarbij monster raising centraal staat. Je bent verantwoordelijk voor je twee partners en hun opvoeding. Dit betekent dat je hen eten moet geven, met hen spelen, hen disciplineren als ze ruig doen, ze in bed stoppen en uiteraard… hen naar het WC moet brengen. Jawel, ook dat is iets waar je moet op letten opdat ze niet ziek worden. De statistieken van je Digimon zijn van vitaal belang voor hun leven, want ja… Digimon gaan nu eenmaal dood. Die hypersterke mega Digimon die je hebt opgevoed zal uiteindelijk dood gaan en een nieuw ei worden. Door goed zorg voor hen te dragen en ervoor te zorgen dat ze niet veel gewond geraken, zal hun levensduur drastisch verhogen en ga je meer genot van hen hebben alsook meer kansen hebben om hen te versterken.

Versterken gebeurt op twee manieren. Enerzijds kan je je Digimon laten digivolven en anderzijds kan je ook gewoon trainen.  In de stad Floatia zijn er allerlei sportscholen beschikbaar waar je Digimon kunnen trainen om sterker te worden. Zo worden hun statistieken sterker en zullen ze uiteraard beter reageren in een gevecht. Zodra een Digimon bepaalde statistieken bereikt, kan hij digivolven naarr een hogere vorm met betere aanvallen en extra sterke statistieken. Elke Digimon kan veranderen in een aantal andere Digimon afhankelijk van hun statistieken en dit verschillende keren. Aan het begin van het spel zal het echter onmogelijk zijn om bepaalde Digimon te maken omdat de vereisten onhaalbaar zijn. Door je partner Digimon verschillende keren te laten reïncarneren zal je Digimon echter bonussen krijgen waardoor zijn kracht heropbouwen makkelijker en sneller zal zijn elke keer en door het verhaal verder te spelen zal je nieuwe locaties in Floatia vrijspelen die je trainingen efficiënter maken. Zodoende kan je die strenge vereisten na verloop van tijd wel behalen om zo de beste Digimon vrij te spelen. Progressie is duidelijk een groot deel van het spel.

Tijdens het spel zullen je twee partners het opnemen tegen verschillende andere Digimon in gevechten. Interessant hierbij is het feit dat je geen directe controle hebt over het gevecht. Je kan items gebruiken en zeer zelden een aanvalscommando geven, maar meestal zullen je Digimons zelf beslissen hoe ze vechten en zal het je voorbereiding en training zijn die het gevecht bepaalt. Indien je genoeg Order Points kunt verzamelen tijdens een gevechten, kan je bepaalde Digimon duo’s laten combineren tot een veel sterkere Digimon tot het einde van het gevecht. De juiste keuze aan Digimon zal dus het verschil maken!

Grafisch gezien is het spel in orde, maar geen hoogvlieger. Dit was duidelijk ooit een PlayStation Vita spel en dat zien we. Qua geluid is de muziek best sfeervol en het stemwerk kunnen we ook smaken. Kortom, het is niet het mooiste spel, maar graphics vertellen  qua gaming niet het volledige verhaal!

Kunnen we Digimon World: Next Order aanraden? Vooral naar fans van het genre en richting Digimon fans toe. De mechanics zijn vrij complex en niet echt toegankelijk voor niet-fans en leken waardoor het moeilijk is om het zomaar aan iedereen voor te stellen. Toch is dit een Digimon ervaring van heel hoge kwaliteit en dat is zeker en vast zijn geld waard!