Review: Hitman HD Enhanced Collection (Playstation 4)

Nu dat Hitman 2 net in de rekken ligt kunnen de Hitman fans zich alweer verheugen op de blijde komst van Hitman HD Enhanced collection.  Deze collectie bevat de remasters van Hitman Blood Money en Hitman Absolution, de 4de en 5de Hitman games.

Deze collectie is exact het gene wat je er van verwacht. Classic Hitman kunnen spelen in 4K met betere textures, en betere lightning effecten is een ongelofelijke ervaring voor iedere Hitman fan.  De vorige games, Hitman 2 tot en met 4 waren reeds uitgekomen op PS3 en Xbox360 in een HD remaster.

Tot op heden was het mijn persoonlijke voorkeur om de classic Hitman games te spelen in deze HD Remaster, maar met de release van Hitman Blood Money en Hitman Absolution is at veranderd. De ervaring op PS4 is een enorme verbetering qua visuals maar ook qua controls. De ervaring is vele gestroomlijnder dan ooit te voren.

Mijn voornaamste zorg bij het opstarten van Hitman Blood Money, was dat na het spelen van Hitman 2, ik tot de conclusie zou komen dat het spel zelf, niet zo goed de tand des tijds had doorstaan. Zelf als een lange fan, had ik het gevoel van wel. Hitman Blood Money is voor mij nog altijd de beste Hitman game ooit gemaakt maar ik kan mij voorstellen dat deze game niet voor iedereen bedoelt is.

Sinds Hitman 2016 zijn er drastische veranderingen doorgedreven bij de nieuwe Hitman games. Er wordt voornamelijk gefocust op het sandbox gedeelte van de game. Al is het level design van zowel Hitman Blood Money als Hitman Absolution bijzonder goed, indien je een volledig open sandbox game verwacht zoals Hitman 2016, ga je bedrogen uitkomen. Hiernaast zijn ook veel van de originele rag doll physics een beetje outdated. Het is niet ongebruikelijk dat je in deze games lijken ontzettend vreemde dingen ziet uithalen indien je ze vooruit sleept. In die tijd was zoiets vrijwel onvermijdelijk en voor mij is het nu deel van de charme maar ik kan mij voorstellen dat het voor nieuwe spelers zeer humoristisch kan zijn.

Het gebrek aan sandbox gevoel is natuurlijk nog erger in Hitman Absolution. In 2012 verscheen het spel en dat ging toen al samen met de nodige controverse. In tegenstelling tot de vorige Hitman games was Hitman Absolution een vele meer verhaal en lineair gedreven spel. De elementen van sandbox waren nog wel aanwezig maar schaars. De missies die sandbox achtig waren, waren goed, maar volgens velen waren er onvoldoende in aantal. Dit was voor vele van de fans, een groot struikelblok. Hiernaast was dit ook de eerste game zonder soundtrack van Jesper Kyd en werd zijn muziek vervangen door vrijwel geen muziek. Als kers op de taart was er ook eerst de intentie niet meer om David Bateson, de voice actor van 47, terug de rol van 47 op zich te laten nemen. Gelukkig hebben de fans er uiteindelijk voor gezorgd dat David de rol nog wel gekregen heeft en zie ik dit niet snel meer veranderen.

Ook al heb ik zelf altijd deze problemen gehad met Hitman Absolution, het unieke gritty verhaal heeft mij aan het spel gekluisterd gehouden en ik vond ook nu, geen probleem om er mee bezig te blijven. Hitman Absolution zorgt voor ontzettend veel character development van 47 zelf. Iets dat zeer welkom was op dat moment voor de franchise.

Wanneer je deze game koopt weet je wat je kunt verwachten. De HD enhanced collectie is een remaster van stevig kaliber, zoals het hoort. In deze remaster is duidelijk werk in gekropen. Zoals ik eerder zei is de ervaring aangenamer dan ooit te voren. Voornamelijk doordat je 60FPS kunt spelen kan je de unieke kills beter timen dan ooit tevoren. Het is in mijn opinie, de beste manier nu om classic hitman te spelen dus indien je fan bent van deze games, beloof ik je dat je niet bedrogen zult uitkomen zoals bij de Silent Hill HD Collectie. Persoonlijk hoop ik zelfs nog een HD Enhanced Collection te zien van Hitman Silent Assassin en Hitman Contracts op PS4 of wie weet, een remake van de originele Codename 47.