Review: Mad Max (PlayStation 4)

Als fans van Fallout, Wasteland en uiteraard de Mad Max films genoten we enorm van de kaskraker van deze zomer genaamd Fury Road. Het is niet elke dag dat je zo een sfeervolle, maar toch bloedstollende film ziet als dat. Toen we hoorden dat er een vervolg kwam op de film in de vorm van een spel konden we onszelf uiteraard niet bedwingen en hebben we ons gehaast om het spel in huis te halen! We brengen jullie nu een verslag uit de diepste woestenij van de Wasteland over Mad Max: The Game.

Mad Max speelt zich af in de wereld na de nucleaire holocaust die merendeel van de wereldbevolking heeft vernield. De wereld is nu een dorre woestenij en de overlevenden leven elke dag in een strijd tegen de elementen en vooral tegen elkaar. De schaarste maakt mensen tot beesten en brutaliteit is een dagdagelijks gebeuren. In deze wereld dwaalt Mad Max, de legendarische Road Warrior, rond en verricht hij tijdens zijn zwerftocht goede daden aan het stuur van zijn even legendarische auto. Aan het begin van dit spel wordt zijn auto echter gestolen en vernield door de krijgsheer Scrotus die dit deel van de woestenij regeert van op zijn troon in Gastown. Samen met de ietwat gestoorde Chumbucket zal Max een nieuwe auto bouwen, de Magnum Opus, en zal hij wraak nemen op Scrotus en al wie in zijn weg staat.

Het spel neemt de vorm aan van een actie spel in de derde persoon met veel nadruk op, hoe kan het ook anders, auto rijden. Merendeel van de tijd zal je achter het stuur van één of andere vierwieler zitten en dan vooral Max zijn nieuwe Magnum Opus. Max kan ook te voet vijanden de baas, maar tegen vijandige auto’s maakt hij nu eenmaal weinig kans. Bij het infiltreren of bestormen van vijandige basissen zal hij echter wel tonen waarom hij de bijnaam Road Warrior heeft gekregen. Of het nu te voet of te wiel is, het spel zit boordenvol actie en ontploffingen zoals het hoort!

De Magnum Opus is de wagen van Max en deze zal je opbouwen van een roestbak tot het dodelijkste wapen dat de Wasteland ooit heeft gezien. Verschillende keren doorheen het spel zal je je moeten toeleggen op het verzamelen van scraps of plannen om de Magnum Opus te versterken zodat deze sterker wordt. Zo kan je zijn harnas, ram, nitro-boost, spiesen, banden en veel veel meer aanpassen en verbeteren. Er is zelfs plaats om een trofee of twee van je gevechten erop te plaatsen om vijanden schrik aan te jagen. Deze upgrades zal je echter volledig moeten verdienen doorheen het spel door zijmissies uit te voeren zoals een basis neerhalen of een toren omver rijden. Sommige zal je ook zelfstandig moeten vinden in de Wasteland. Het sterkste beest wordt duidelijk niet zomaar in één dag gebouwd.

Ook Max zelf kan zijn mannetje staan in een gevecht. Zijn vechtstijl gebruikt veel counters en combo’s die duidelijk hun inspiratie hebben gehaald bij de Arkham reeks van Batman alsook Shadow of Mordor, maar het systeem werkt goed en het feit dat Max zijn leven niet zomaar regeneert is een leuke keuze omdat het elk gevecht riskant maakt. Max kan enkel leven terug krijgen door water te drinken en deze is zelden te vinden in de Wasteland. Kies je gevechten dus wijselijk. Max kan echter zichzelf versterken door goede daden te verrichten waardoor zijn legende als Road Warrior verder verspreidt wordt. Zo speel je upgrades vrij die je kan kopen met je verzamelde scrap of tokens die je kan ruilen voor speciale upgrades die bijvoorbeeld je levenspunten kunnen verhogen. Ook Max wordt sterker en sterker doorheen het spel.

Wat ons vooral trof is hoe goed de sfeer van de Mad Max wereld werd gevat in dit spel. De Wasteland is enerzijds enorm leeg, maar toch springlevend terwijl de personages die speciale vibe hebben met hun karakteristieke taalgebruik en accenten. Vooral het personage Chumbucket steelt hierbij de show. Dit komt allemaal tot zijn recht dankzij degelijke voice-acting en een goede soundtrack die ons naar de juiste plaats bracht qua mood. Ook de graphics zijn degelijk met een paar zeer mooie effecten tijdens bijvoorbeeld de donderstormen in de woestijn en de explosies die gebeuren tijdens zware achtervolgingen.

Mad Max is een actiespel van jewelste dat weet hoe het de wereld kan gebruiken om een geweldige ervaring te bieden, maar toch nog trouw te blijft aan het origineel werk. Fans van de reeks alsook de verwante Fallout reeks zullen de thematiek kunnen smaken, maar ook als actiespel scoort het hoog hoewel de nadruk op autorijden mogelijk niet voor iedereen is. Een aankoop dat we met alle plezier kunnen aanraden!