Review: Mobile Suit Gundam: Extreme VS Force (PS Vita)

Een bekende reeks als Gundam behoeft geen introductie. Sinds de jaren ’80 staat deze reeks op het front van het “real robot” genre van de mecha anime en de jaarlijkse reeksen zijn dan ook toonaangevend voor heel de anime industrie in een genre dat al decennia lang tot de verbeelding van Japan en de rest van de wereld spreekt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een hele resem aan merchandise, boeken en games beschikbaar is. Hoewel het westen een groot aantal hiervan kreeg zoals de bekende Dynasty Warriors Gundam reeks, hebben we er ook veel gemist. Bekende games zoals de Ghiren’s Greed reeks, Gundam Senki en het merendeel van de Gundam VS reeks hebben hier nooit gehad. Bandai Namco poogt dit goed te maken door Mobile Suit Gundam: Extreme VS Force uit te brengen in het westen op de PlayStation Vita en uiteraard hebben wij daar ook exemplaar van gekregen!

Qua verhaal kunnen we heel kort zijn. De speler voert een aantal simulaties uit in een heuse Gundam simulator om data te onderzoeken. Dit is een heel makkelijke context waarmee we in de huid kunnen springen van bekende Gundam helden zoals Amuro Ray en hun meeste iconische momenten kunnen herbeleven in game vorm. Toch is alles niet pluis in de simulator en treden er om één of andere reden bugs voor waardoor in sommige missies piloten en mobile suits verschijnen op plaatsen waar ze niet horen. Aan ons dus om de oorsprong van deze bugs op te sporen in een leuk what-if verhaal waarbij fanservice centraal staat. Uiteraard is dit gewoon een makkelijk excuus om crossovers te doen gezien alle Gundam reeks niet enkel qua timing incompatibel, maar sommige reeksen spelen zich ook bijvoorbeeld af in alternatieve universa waardoor crossover letterlijk onmogelijk zouden zijn in de normale context van de reeksen. Maar we zijn hier uiteraard niet voor het verhaal. We zijn hier om tegen elkaar te vechten met grote robots en dat biedt dit spel zeker en vast aan!

Op vlak van gameplay is Extreme VS Force een arena fighter waar je in team met een mobile suit tegen andere mobile suits moet vechten en gebruik van maken de arena alsook je eigen unieke vaardigheden om te winnen. Elke mobile suit is qua mogelijkheden en aanvallen uniek. Vaak hebben ze hun eigen wapens en movesets waarmee je van dichtbij en van ver kunt aanvallen. De kunst is dus vooral om je eigen mobile suit te kennen als de achterkant van je hand, degelijke strategieën ontwikkelen en gepast reageren op je vijanden. Op dat vlak heeft het spel veel weg van een fighting game en gezien hoe competitief het gespeeld wordt in de Japanse arcades kunnen we zeker beamen dat er een duidelijke dieptegang is qua gameplay die je niet vaak zult vinden in dit soort games. Wie robot actie kan appreciëren, zal een hele kluif hebben aan het zoeken naar zijn favoriete mobile suits en hen te meesteren, zeker met het uitgebreid roster aan personages en suits uit alle Gundam reeksen!

Extreme VS Force biedt tevens twee gameplay modi waar je jezelf mee kunt uitleven. Voor de puristen alsook fans van de eerdere games die enkel in Japan uitkwamen en die ze via legale en minder legale manieren in handen hebben gekregen, bevat dit spel de traditionele 2 vs 2 matchen die de reeks groot hebben gemaakt. Hierbij stel je voor het gevecht begint een aantal Combat Points in die je kan gebruiken en kies je twee mobile suits. Eentje voor jezelf en eentje voor je partner die al dan niet een andere speler is. Het spel heeft immers een zeer degelijke online multiplayer. Elke mobile suit heeft immers een bepaalde kostprijs qua Combat Points en elke keer als je mobile suit verslagen wordt, zal deze afgetrokken worden van je totale Combat Points opdat hij opnieuw op het slagveld kan verschijnen. Het eerste team wiens Combat Points op zijn, verliest de match. Het spel probeert zo de zwakkere mobile suits te balanceren met de sterkere suits zodat elk personage toch wel de moeite is om te gebruiken. Een sterke mobile suit zal immers veel meer Combat Points kosten dan een zwakkere. Hierdoor is het mogelijk dat je team verliest als deze twee keer uitgeschakeld wordt terwijl een zwakkere suit vier tot zelfs zes keer verslagen moet worden. Heb je liever enorme kracht met een hoge kostprijs voor falen en minder kracht, maar meer levens? Die keuze ligt bij jou!

De tweede gameplay modus is nieuw aan dit spel en probeert meer nadruk te leggen op het soort gevechten dat je in de reeksen ziet. Deze wordt ook vooral gebruikt in singleplayer. Je maakt op voorhand een team van zes verschillende mobile suits die je dan zelf kan leiden. Dit team wordt ook, net zoals in de reeks, ondersteund door een moederschip die dient als je uitvalsbasis. Via je commandoscherm kan je aan je computergestuurd team orders geven om allerlei tactieken te gebruiken en zo je vijand te verschalken. Doorheen het gevecht bouw je dan ook punten op die je kan ruilen voor effecten die je team kunnen versterken om zo je vijand makkelijker te verslaan of om je team te helpen op een moeilijk moment. Het is dus een mix van tactisch denken en bikkelharde mobile suit actie. Jij bent immers een heel actieve commandant die ook zelf vecht. Analytisch denken en goede reflexen zullen hier de uitkomst bieden.

Het spel ziet er degelijk uit, hoewel we duidelijk de limitaties van de PlayStation Vita merken. Het spel beweegt zeer vlot, maar de graphics zijn van handheld kwaliteit. Dit is een beetje spijtig gezien er geen reden is waarom dit spel het niet goed zou kunnen doen op de PlayStation 4. Met een krachtige soundtrack aan muziek uit de reeks alsook de originele stemacteurs uit Japan is dit spel toch wel een feest voor het oor van elke Gundam fanaat.

Als een eerste poging om deze reeks games te introduceren in het Westen is Extreme VS Force zeer verdienstelijk. Het spel speelt degelijk en bevat niet enkel de bekende gameplay die het groot heeft gemaakt in Japan, maar ook nieuwigheden die we nog niet hebben gezien. Gundam fanaten moeten zeker niet twijfelen, maar ook gamers die op zoek zijn naar een actiespel met een duidelijke dieptegang die veel multiplayer genot zal brengen, kunnen hier een waardevolle aankoop vinden voor hun Vita!