Review: Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

Wie onze redactie kent, weet wel dat we graag een beetje Naruto lusten in onze videogame ervaringen en als we het over Naruto videogames hebben, dan moeten we het zeker hebben over de Ultimate Ninja Storm reeks. Al sinds de tijden van de PlayStation 3 is dit de topreeks als het gaat over ninja geweld en wij hebben al een aantal van deze games aan de tand mogen voelen. Met de komst van Naruto: Ultimate Ninja Storm 4 moet ook deze game aan onze testen voldoen!

Iedereen die al ooit naar anime heeft gekeken of naar een conventie is gegaan, is al in contact gekomen met Naruto. Het verhaal van de veel te energieke oranje ninja die van een kwajongen uitgroeit tot een grote held is één van de meest langlopende reeksen in het genre en heeft al duizenden mensen het concept anime leren kennen. Met het hoofdverhaal afgelopen en een vervolg op komst over de nakomelingen van Naruto is een groot spel dat alles bundelt zeker op zijn plaats.

Zoals je zou kunnen verwachten van een spel dat gemaakt na het einde van de manga en tevens het vijfde deel in de reeks, bevat Ultimate Ninja Storm 4 belachelijk veel inhoud voor een fighting game. Personages en locaties vanuit het prille begin van de reeks ontmoeten die van het einde om zo de stoutste dromen van elke echte fan waar te maken. Van jonge Naruto uit het eerste stuk tot Boruto kun je bijna elk personage dat ooit iets van belang heeft gedaan besturen en voor fans is dit uiteraard om van te smullen.

Zelf hebben we Naruto nooit echt uitgekeken. Na zoveel jaar is onze interesse in de reeks een beetje vervlogen en we zijn nu eenmaal niet meer de jongelui die we eens waren. Het deed ons dus goed om eens door de verhaalmodus van dit spel te spelen. Zodoende kregen we korte opfrisser van de plot en konden we het einde zelf nog eens ervaren. De verhaalmodus is degelijk, hoewel een beetje beknopt. Wat we wel tof vonden was dat het verhaal vooral door filmpjes verteld werd, hoewel we veel meer keken dan zelf speelden. Als opfrisser voor de oudere fan kon het wel zeker tellen.

Maar we zijn hier uiteraard niet voor het beknopt verhaal, maar voor de gameplay. Fans van deze reeks mogen op twee oren slapen, want de gameplay is grotendeels ongewijzigd. De presentatie is veel blitser en alles beweegt iets rapper maar de kernsysteem die we kennen uit de vorige games zijn nog steeds zeer aanwezig. Niet enkel zorgen deze systeem voor snelle arenagevechten, maar ze blijven zeer gebruiksvriendelijk. Zodra je het onder de knie hebt, kan je bijna elk personage degelijk besturen met enkel speciale aanvallen als uniek punt waar je rekening mee moet houden. Dit is uiteraard een heel sterk punt gezien de drempel voor nieuwe spelers zeer laag blijft. Wat we ook tof vonden was de nadruk op teamaanvallen. Tijdens gevechten, zeker in multiplayer, is het de bedoeling om teams te vormen bestaande uit drie personages die je vrij kunt wisselen tijdens het gevecht. Als je dan personages kiest die volgens het verhaal goed samenwerken, dan zal je ook gebruik kunnen maken van een aantal unieke en visueel zeer mooi speciale aanvallen.

Visueel is het spel zeer sterk. De kracht van de PlayStation 4 komt Ultimate Ninja Storm 4 zeker ten goede. Alles is iets sneller en iets vloeiender dan vroeger, maar het komt vooral tot zijn recht bij de massieve speciale aanvallen die vaak eindigen met belachelijke explosies. Het loont zeker de moeite om deze allemaal eens uit te voeren gewoon voor het spektakel. Ook het geluid is de moeite waard. Het veelvoudig gebruik van effecten uit de reeks en herkenbare muziekfragmenten zorgt zeker en vast voor de juiste sfeer, maar de kers op de taart is toch wel het feit dat je kan kiezen tussen de Engelse en de Japanse stemmen met ondertiteling voor de echte puristen onder ons.

Ultimate Ninja Storm 4 is een zeer sterk spel dat alles doet wat het moet doen om zijn fans te bekoren. Het behoudt de sterke punten uit vorige games en vult het aan met zeer veel nieuwe inhoud om tot een geheel te komen dat zeker de moeite is om te spelen.