Review: Tales of Zestiria: Dōshi no Yoake (Anime)

Tales of Zestiria is niet enkel een degelijk spel, zoals jullie lazen in onze review ervan, maar het is ook een anime. Voor de 20ste verjaardag van de reeks besloot het bedrijf achter de games om een stukje uit het begin van het spel te animeren voor de fans, maar ook om te testen of de reeks ook de moeite zou zijn als een anime. Het resultaat was de anime film Tales of Zestiria: Dōshi no Yoake of Het Ontwaken van de Herder. Uiteraard linkt deze titel naar het feit dat hoofdpersonage Sorey de legendarische Shephard zou zijn. Deze werd in Japan verschillende keren op TV getoond en zat bij het spel. Wij krijgen hem, maar enkel bij de Collector’s Edition van het spel. Enkel voor de zware fans dus. Is deze anime echter de moeite om te bekijken?

De anime begint op hetzelfde moment als het spel en wie goed kijkt zal zien dat stukken ervan hergebruikt werden in de opening van het spel. Uiteraard blijft de anime zijn frisse beelden behouden terwijl we ongeveer de eerste twee uur van het spel behandelen. In de anime volgen we hoofdpersonage Sorey die samen met beste vriend Mikleo in een geheimzinnige ruïne de handschoen van de Shephard vinden alsook de mysterieuze Alisha treffen. Ze brengen haar mee naar het dorp van de Seraphim waar iedereen, behalve Sorey, een onzichtbaar magische wezen is die gewone mensen zoals Alisha niet kunnen zien. Sorey kan dit echter wel. Nadat Alisha degelijk is uitgerust besluit ze te vertrekken, maar niet voordat ze een gevecht meemaakt waar Sorey en de rest van het dorp een monster neerhalen. Kort daarna vertrekt Sorey ook op zijn tocht, maar daar eindigt de anime.

Gezien dit een kortfilm is, zijn er een groot aantal verschillen qua structuur vergeleken met het spel om het geheel beter te doen vloeien. De twee duidelijkste verschillen zijn het feit dat de eerste kerker waar een groot deel van het systeem achter het spel wordt uitgelegd vervangen is door een gevecht met een enorme spin en het feit dat Alisha het gevecht in het dorp meemaakt terwijl ze in het spel al vertrokken is. Dit gezegd zijnde zijn veel scènes vrijwel identiek vergeleken met die van in het spel. De veranderingen maken de anime leuker om te zien en zorgen voor een veel beter spektakel voor de kijker.

Qua spektakel is er op vlak van gehoor en zicht ook enorm veel te vertellen. De animatie is van het hoogste kaliber dankzij de getalenteerde mensen van animatiestudio Ufotable. Jullie kennen deze heren zeker en vast van de mooie animatie van Fate/Zero en Unlimited Blade Works. Hun aanwezigheid is vooral te voelen tijdens de gevechten. De originele soundtrack en stemacteurs van Zestiria verschijnen uiteraard weer in de anime dus de kwaliteit ligt op geluidsvlak enorm hoog.

Tales of Zestiria: Dōshi no Yoake is een leuk extraatje voor de fans en ook animefans kunnen er zeker en vast van smullen. De kwaliteit ligt hoog en het is in Japan populair genoeg dat het uitgebreid zal worden tot een volledig seizoen in 2016. Dit smaakt dus zeker naar meer!