Review: We Love Katamari Reroll + Royale Reverie (PC)

We Love Katamari Reroll + Royale Reverie van Bandai Namco Entertainment werd vorige week wereldwijd uitgebracht voor de PS5, PS4, Xbox, Nintendo Switch en PC via Steam. Aangezien ik dol was op Katamari Damacy Reroll, keek ik erg uit naar het spelen van wat mij verteld werd het beste deel in de serie te zijn. Hoewel We Love Katamari Reroll + Royale Reverie een verbeterde remaster is, heb ik geen ervaring met het originele spel, dus kan ik niet zeggen wat er veranderd is ten opzichte van het origineel. Voor mij is dit een geheel nieuw spel, en ik heb er dit weekend van genoten op verschillende systemen. Zal deze knotsgekke gameplay nog steeds sterk zijn in 2023?

Voor de liken onder ons. De Katamari Damacy reeks is een gamereeks ten tijden van de PlaysStation 2 over de sterkste vader ter wereld die om de zoveel tijd het heelal vernietigt en diens zoon die het moet herstellen. Dit doet hij door de iconische Katamari te rollen doorheen levels, vaak onder tijdsdruk, en zoveel mogelijk voorwerpen op te rollen. Hoe groter het de Katamari, hoe groter de voorwerpen. Je begint klein met gommetjes en duimspijkers, maar voor je het weet rol je het bureau, de mensen en het huis waar ze inzitten ook op.

We Love Katamari Reroll + Royale Reverie voelt als een enorme stap voorwaarts ten opzichte van het eerste spel, zowel qua omvang, levelontwerp als de aanpassingen aan moderne systemen. Het zorgt zelfs voor een frisse ervaring, zelfs voor iemand die het oorspronkelijke spel meerdere keren heeft gespeeld op verschillende platforms.

Op PC kun je de resolutie aanpassen (van 720p tot 4k), v-sync in- of uitschakelen, de kwaliteit van anti-aliasing aanpassen, depth of field in- of uitschakelen en de schaduwkwaliteit aanpassen. Je kunt ook kiezen uit verschillende venstermodi, zoals volledig scherm, venstermodus en volledig schermvenstermodus. Er is geen optie om specifieke knopinstructies af te dwingen. Het enige wat je kunt doen is de controllerknoppen toewijzen aan specifieke toetsen.

Als verbeterde remaster bevat We Love Katamari Reroll + Royale Reverie ook nieuwe inhoud in de vorm van levels, de mogelijkheid om selfies te maken en te kiezen tussen een “Gorgeous” (standaard) of “Usual” weergavemodus. Deze modi bieden je de keuze tussen een moderne visuele stijl met reflecties of een stijl die probeert het gevoel van het PS2-spel op moderne schermen na te bootsen. De nieuwe levels zijn niet bijzonder opvallend, maar de kernlevels van het spel zijn een enorme verbetering ten opzichte van het eerste spel. Zelfs de vereisten en uitdagingen zorgen voor een frisse ervaring, met uitzondering van één specifiek level dat voor sommigen enigszins repetitief aanvoelt.

We Love Katamari Reroll + Royale Reverie draait direct uit de doos op de Steam Deck met 60fps zonder problemen. Het enige wat ik heb aangepast, is de resolutie, omdat het spel standaard op 720p stond, hoewel het native 800p-ondersteuning biedt met volledige 16:10 gameplay. De Steam Deck heeft zelfs symmetrische analoge sticks en Katamari is ontworpen met die sticks in gedachten. Zonder aarzeling kan ik zeggen dat We Love Katamari Reroll + Royale Reverie op de Steam Deck mijn favoriete manier is om het spel onderweg te spelen. Zorg er wel voor dat je de trilfunctie inschakelt, want deze stond om de een of andere reden standaard uit.

Ik heb het ook uitgeprobeerd met de officiële Steam Deck Docking Station op mijn 1440p-monitor via de DisplayPort-kabel. Bij een resolutie van 720p kun je tijdens de meeste levels rekenen op 100fps of meer. Toen ik het dwong om op 1440p te draaien met alles op hoog, daalde de framerate uiteindelijk tot in de 50 tijdens het spelen. Als je het via de Steam Deck Docking Station of via HDMI speelt, raad ik aan om de framerate te beperken tot 60fps en te genieten van betere beelden, tenzij je het niet erg vindt om met een onbeperkte framerate te spelen die rond de 100 schommelt.

Waar Katamari Damacy Reroll gameplay had met 30fps, ondersteunt We Love Katamari Reroll + Royale Reverie een onbeperkte framerate. Dit omvat ook framerates boven 60fps. Afgezien daarvan biedt de pc-versie ondersteuning voor PlayStation-knopindicaties als je een DualSense-controller gebruikt, maar er lijkt geen haptische feedback te zijn. Een beetje jammer, maar zeker geen dealbreaker.

Op dit moment is We Love Katamari Reroll + Royale Reverie essentieel als je hebt genoten van het eerste spel en puur plezier zoekt, maar ik hoop dat toekomstige updates het probleem van het zichtbare bereik op alle platforms kunnen aanpakken. Een paar kleine problemen zijn dat de knop om cutscènes over te slaan altijd zichtbaar is wanneer een cutscène kan worden overgeslagen, en dat er een onderbreking is bij het laden wanneer je een nieuw gebied in een level ontgrendelt. Dit zijn eerder stylistische keuzes, maar het voelde niet echt lekker aan.

Na veel plezier te hebben beleefd aan Katamari Damacy Reroll, hoopte ik dat We Love Katamari Reroll + Royale Reverie een goede aanvulling zou zijn op de reeks en ik werd niet teleurgesteld. Het spel voegt genoeg nieuwe content toe om het interessant te houden voor zowel nieuwe spelers als veteranen, en de verbeterde graphics en besturingsopties maken het een plezier om te spelen op verschillende platforms. We Love Katamari Reroll + Royale Reverie is een must-have voor fans van de reeks en een geweldige manier om kennis te maken met het katamari-rollende plezier voor nieuwkomers.